Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tomáše brutálně napadl agresor: Prosil jsem o pomoc, lidi se otáčeli zády!

Autor: Jiří Krušina, mokk - 
13. března 2013
05:00

VIDEO: Trauma na celý život má Tomáš (34) z Jeseníku. Minulý týden jej napadl v obchodním centru agresivní muž (33). Brutální útok odnesl modřinami po celém těle. Nejvíce ho mrzí, že mu nikdo z kolemjdoucích lidí nepomohl ani nezavolal policii.

Slzy v očích měl Tomáš, když exkluzivně Blesku prozradil, co se mu honilo hlavou při útoku, jehož videozáznam se objevil na internetu.

Rána za ranou

„Seděl jsem na lavičce v obchodním centru a čekal na kamaráda. Podíval jsem se na mobil a pak na výtah, zda z něj nevystupuje. Místo toho jsem uslyšel od vycházejícího muže otázku: Co čumíš,“ řekl zbitý Tomáš.

Napadený muž nikdy neměl konflikt se zákonem. Bydlí v bytě v areálu bývalé firmy a chodí po brigádách. „Nečekal jsem, že mě ten muž napadne. Byla to rána za ránou a kopanec za kopancem. Vůbec jsem to nechápal. Volal jsem o pomoc, ptal jsem se ho, proč mě bije, a pak už jsem se jen choulil na zemi,“ popsal otřesný čin potlučený muž.

 

Video Násilník brutálně zmlátil muže v obchodním domě v Jeseníku, lidé jenom přihlíželi - Policie ČR
Video se připravuje ...

Viděl lidi

Kromě fyzické bolesti se Tomášovi honí hlavou řada otázek. „Útočníkovi jsem nic neprovedl a ani ho neznám. Nevím, proč si vybral mě, ale mohl zaútočit na kohokoliv. Hrozná bezmoc, kterou nepřeji nikomu zažít. Přeci mohli zavolat policii,“ posteskl si Tomáš.

Bojí se odvety

Napadený muž by na vše nejraději zapomenul. „Nechci o tom už mluvit. Bojím se, aby si mě nenašli a opět jsem nedostal za to, že jsem o útoku s někým mluvil. Třeba bych neměl tolik štěstí jako minulý týden,“ dodal muž.

Lhostejným hrozí vězení!

Za to, že oběti nepomohli, hrozí kolemjdoucím až dva roky vězení. „Neposkytnutí pomoci to je v případě, že taková situace ohrožuje zdraví a život jiné osoby,“ řekl Blesku právník Kryštof Kruliš. Situace z Jeseníku je podle něj typická a označuje se »bystander effect« (jev přihlížejícího). „Čím víc lidí takové události přihlíží, tím menší je pravděpodobnost, že někdo zasáhne. Většinou se všichni spoléhají, že to udělá někdo ze skupiny,“ dodal Kruliš.

Zděšená policie

Lhostejnost lidí nad činem agresora v Jeseníku policisty otřásla. „Je nepochopitelné, že přihlížející a kolemjdoucí lidé nezavolali policii či strážníky. Celou situaci zaregistroval až na jedné z kamer strážník, který inicioval zásah,“ prozradila policejní mluvčí Tereza Neubauerová.