Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Co je to za ošklivé káčátko? Z Kalipsy se vybarvuje černá ovce rodiny!

Autor: jp - 
8. března 2013
16:38

Pohádku o ošklivém káčátku připomíná takřka tříměsíční samička hulmana jávského Kalipso ve dvorské zoo. Zatímco všichni opičáci v tlupě včetně jejích rodičů jsou zrzaví až žlutaví, srst Kalipsy od jejího narození postupně tmavne a mládě vypadá jako černá ovce rodiny.

Opička už má tmavá zádíčka a srst v oblasti hlavy. To, že je jiná než všichni ostatní hulmani ve dvorské tlupě, však neznamená, že je méněcenná a dělá ostudu. Hulmani jávští patří totiž mezi několik málo zvířat se zvláštností, že jeden druh může mít naprosto odlišná mláďata.

V případě hulmanů se rodí černá nebo zrzavá. „Dalo by se říci, že je to jako u lidí, kterým se rodí děti buď s tmavými anebo se světlými vlasy,“ přirovnala mluvčí zoo Jana Myslivečková. Že se ale narodí černá opička rodičům mámě Kidiry (6) a otci Ferdovi (8), kteří jsou oba zrzaví, to pracovníci zahrady nepředpokládali.

Černou bravu dal Kalipse do vínku zřejmě její již zesnulý děda Zeus. A dvorská zoo vítá, že tahle jeho vnučka po něm zdědila geny. Je totiž po letech novou šancí na šíření černé formy hulmanů jávských.

boball ( 9. března 2013 13:18 )

Tenkrát v noci se odtud kradl ten šimpanz odvedle,ale ticho tatínkovi to neříkejte už se podle fota diví dost

naidka ( 8. března 2013 18:19 )

To je normální, že může mít barvu srsti po dědovi. Vlastnosti se dědí i přes několik pokolení. Nedá mi to, abych nepřipoměla třeba bílého synka Lejly a Kocába, jeho potomci můžou být černí jak boty.

Zobrazit celou diskusi