Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

360 rodin bez střech nad hlavou. Právník koupil pozemky pod jejich domy a chce je bourat

Autor: psch, INT, ČTK - 
7. března 2013
12:58

Dobře vypadající bydlení, hezká lokalita, dobrá cena, výhodné podmínky. Na to by kývla většina lidí. Bohužel pro více než 360 pražských rodin, tento projekt nedopadl přesně tak, jak původně developeři slibovali. Pozemky pod domy, kam se nastěhovaly, skoupil právník Vlastislav Andrš a rodinám hrozí demolicí domů!

Před deseti lety se více než 360 rodin nechalo zlákat do slibně vypadajícího developerského projektu – jednoho z největších v České republice. Teď ale narazili, smlouvy přestaly platit. Pozemky pod domy, které jim patří, totiž podle čtvrtečního Práva skoupil právník Vlastislav Andrš.

Kupte, nebo zmizte

Andrš skrze svoji realitní kancelář GV Reality rodinám ze Zeleného údolí v Praze 4 pohrozil, že pokud od něho pozemky za mastné částky neodkoupí, z domů je nechá vystěhovat a zbourá je. Na to samozřejmě lidé nepřistoupili a už jim začaly chodit soudní obsílky.

Ticho po pěšině

Andrš řekl, že byl k žalobě na odstranění staveb de facto dotlačen. "Od června loňského roku jsem asi čtyřikrát jednal s právními zástupci vlastníků bytů, jestli dál lidi informovali, nevím. Já od začátku slyším, že to chtějí koupit za cenu 2850 Kč za metr čtvereční, což jim slíbila IPB Real, a že nemají zájem o pronájem. Tři čtvrtě roku se však nic neděje," dodal.

Neúspěšná jednání

O hrozbě demolice domů se obyvatelé projektu poprvé dozvěděli těsně před Vánoci - 21. prosince. "S výhrůžkami odstraněním stavby doručenými tři dny před Štědrým dnem jsem se ještě nesetkal," uvedl Petr Novotný z advokátní kanceláře Vilímková, Dudák & Partners, který obyvatele zastupuje. (firma zastupovala i majitele luxusních bytů v Prague Marina, které museli evakuovat kvůli praskání ve zdech).

"Od počátku jsme se několikrát pokoušeli s panem Andršem domluvit, bohužel neúspěšně. Výsledkem je, že podal první žaloby a vlastníci jsou nyní postupně obesíláni soudem," uvedla zástupkyně iniciativy vlastníků Jaroslava Forejtová. "Když jsme byty kupovali, pozemky byly státní a byla uzavřena smlouva o věcném břemeni na jejich užívání na 90 let v náš prospěch," dodala.

Pozemky za 110 milionů

Andrš měl pozemky koupit za 18,5 milionu, po obyvatelích chtěl dohromady 110 milionů. "Tuto sumu po první vlně odporu snížil na necelých 70 milionů Kč. Cena podle renomovaného znaleckého ústavu je přitom na úrovni 20 - 30 milionů korun," uvedla Petra Věchtová z advokátní kanceláře.

kebulak ( 7. března 2013 22:09 )

Oni je nechtěj zadarmo - jenom za to nechtěj platit cenu vyšší než to ma tržní hodnotu... Tem lidem bylo při koupi něco slibeno a pak to nebylo dodrzeno... Z vlastní zkušenosti vím ze v Praze bylo prodávání dost bytu nejdriv bez pozemku protože nebyly zcela vyřešeny s tím ze se prodají potom... Vždycky se to ale vyřešilo tak jak bylo dohodnuto...

russoo ( 7. března 2013 20:52 )

Mít možnost a finance(plonkových 18 mega na koupi nemám)tak bez mrknutí oka do tak výnosného kšeftu jdu.Každý svého štěstí strůjce a ty lidi jsou a budou bezmozci, kupovat byty bez pozemků.Mám dotaz, vlastním opravdu malý kousek lesa- nemají náhodou zájem o koupi?Prodám jen les, ale bez pozemku!Na ten mi vstupovat nemohou natožpak těžit vstup jim povolím jen na sázení stromků...

russoo ( 7. března 2013 20:39 )

Ne vůbec neměli investovat do bytů, které stojí na cizím pozemku, tak to prostě je a vždy bude.

namoroman ( 7. března 2013 20:13 )

Nikdo nic nenapsal...

hofihofi ( 7. března 2013 19:53 )

Vidis a jsou lidi co by ho pry chteli vykopat a nadavaji mu, on jim nebranil v koupi, dokonce jim to za normalni penize chce prodat, ale oni masji jeste hubu. Lidi ziji stale za totace. Samo ze je to jejich blbost. Jako ti co mu tady spilaji.

Zobrazit celou diskusi