Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čtvrtý útok tento týden: Hackeři napadli weby T-Mobilu a O2

Weby českých operátorů čelí hackerským útokům
Weby českých operátorů čelí hackerským útokům  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: psch, ČTK - 
7. března 2013
10:42

V tomto týdnu už čtvrtý významný útok na české weby! Hackeři napadli internetové stránky T-Mobilu a O2. Jde tak o největší sérii hackerských útoků v historii českého internetu, ke kterým se navíc nikdo nehlásí!

Internetové stránky T-Mobile a Telefóniky mají zhruba od dnešních 9 hodin problémy s dostupností. Operátoři potvrdili, že jde o hackerské útoky. Telekomunikačním firmám neběží ani další služby, které jsou s internetovými stránkami spojené. Naopak stránky firmy Vodafone fungují.

"DDoS útok potvrzujeme. Po předchozích dnech jsme na něj byli dle možností připraveni. Hledáme jeho zdroje, odkud pochází, abychom jej mohli zablokovat na perimetru naší sítě," uvedla mluvčí Telefóniky Blanka Vokounová s tím, že stránky firmy omezeně fungují.

Podle mluvčí T-Mobilu Martiny Kemrové čelil web operátora masivnímu přetížení a v současnosti je mimo provoz. "Naši technici situaci analyzují. Nefungují ani služby navázané na web," řekla ČTK.

Stejným hackerským útokům v tomto týdnu čelily jedny z největších zpravodajských serverů vyjma Blesku, vyhledávač Seznam.cz a včera se hackeři zaměřili i na webové stránky českých bank.

Anonymita, nikoliv Anonymous

K útokům se zatím nikdo nehlásí, je ale naprosto zřejmé, že servery nepadají samy od sebe, znamená to tedy, že za těmito akcemi musí stát nějaký člověk, lépe řečeno skupina hackerů.

Máme se snad obávat dalších útoků na významené české servery a až tehdy se dozvíme, kdo za tím stojí? Asi nejznámější skupinou, která na internetu "působí", je uskupení Anonymous, ale ani ti se k útokům nehlásí.

DDoS útoky

Hackeři české servery napadli takzvaným DDoS (z anglického Denial od Service, což v překladu znamená odmítnutí služby) útokem, tedy nejběžnější hackerskou metodou. Znamená to, že zahltí servery takovým množstvím dotazů, které v podstatě znemožní chod počítačových serverů, na nichž webové stránky běží.

zadnice ( 7. března 2013 13:24 )

Začíná to být pro ČR velmi nebezpečné. Zřejmě je to jen začátek!!!

tarrica ( 7. března 2013 12:07 )

Vytřiďte pracovníky bezpečnostního centra,nahraďte je špičkovými hackery a vše bude fungovat. Popř.zaměstnejte IT tým,který zaváděl nový registr vozidel a pak vytaste saldovačky,kalkulačky,oprašte sčoty...

Zobrazit celou diskusi