Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Řidič přijal trest rodičů: Za smrt syna 200 korun měsíčně po dobu 18 let

Autor: Jitka Pecharová - 
5. března 2013
17:35

Neobvyklou dohodou skončil soud rodiny z Dobrušky s řidičem Tomášem B. (24) o odškodnění za zabití jejich syna Honzy K. (†18). Za to, že zemřel v jeho autě při nárazu do stromu kvůli jeho šíleně rychlé jízdě, nemusí platit původně žádané miliony. Každému z jeho rodičů bude posílat 100 korun měsíčně po dobu 18 let, aby si nehodu dlouho připomínal.

Pozůstalí by se s řidičem ani nesoudili, kdyby se Tomáš B. zachoval slušně, a po nehodě se omluvil. K té došlo jen kvůli jeho frajeřině za volantem. „Závodil a předjížděl se s kamarádkou v druhém autě. Ona ho nechtěla nechat. Sjeli do příkopu a narazili do stromu. Honzík seděl vzadu, ale udělal chybu, nepřipoutal se. Byl na místě mrtvý,“ popsala nehodu matka usmrceného mladíka.

Rodina Honzy K. během procesu nakonec usoudila, že řidič je už vytrestaný tím, že přišel při nehodě o ruku a málem i o nohu, a peníze pro ně by těžko sehnal, protože je v tíživé životní situaci. „Byl bych ale rád, aby si tu nehodu dlouho pamatoval. Proto chceme, aby platil symbolických 100 korun po dobu 18 let, což byl věk syna,“ řekl otec Honzy K. Řidič souhlasil a soud smír schválil. Celkem by měl každá z rodičů dostat 21 600 korun.

Závazek dlouhodobého splácení je i jakousi náhradou podmíněného trestu, který odsouzenému šoférovi prominula Klausova amnestie.

namoroman ( 5. března 2013 23:03 )

Nesouhlas... koláček asi neumí číst-ať si pořádně přečte co je napsané v článku - asi by to chtělo myslet než něco napíše!!!

nikolacek1 ( 5. března 2013 21:37 )

Mi se líbí takové články..linčujte děcka, co dělají klukoviny...řidič neměl předjíždět, slečna neměla dělat hlouposti na vozovce a chlapec se měl připoutat..a hlavně on zemřel, dle znaleckého posudku-PRÁVĚ NA NÁSLEDKY NEPŘIPOUTÁNÍ!!!o to by tak nešlo..každého zamrzí ztráta mladého života...ale co mě trápí a to se tu nepíše, že rodina již milionem korun odškodněna byla(z povinného ručení)...tento článek pěje o jejich velkorysosti,ale mi to připadá dost sprosté..pochopila bych lidi, kterým zůstane zmrzačený syn, kteří potřebují bezbarierovy byt apod...ale toto, je vyloženě nepochopitelné lakomství...jako by peníze měly zmírnit bolest z jeho smrti...soud určil tuto sumu, proto, že mladík na větší odškodnění nemá, jelikož sám zůstal zmrzačen po nehodě a na to, co by chtěli nevydělá

ninga ( 5. března 2013 21:29 )

no a co? táta tady makal a posílal peníze. Vietnamci mají často velkou část rodiny doma a živí ji z podnikání v ČR (to, že jejich kšeft je nezdaněný, není úplně tak jejich vina, to si má ohlídat stát)

anka ( 5. března 2013 21:10 )

souhlas....na druhou stranku moje deti vedeli, ze dostanou jenom jednu pokutu za rychlou jizdu a budou bez auta. platilo to na ne. Myslim si, kdyby bylo i v CR mnohem vic policajtu , a pokutovali za kazdy prestupek - tak by vsichni jezdili podle pravidel- protoze nejde jenom o ty pokuty- ale hlavne vysku pojistky..( u mladych ridicu je to rocne casto vic jak hodnota jejich auta)

majojo ( 5. března 2013 20:17 )

A kdybys to nedokázal tak co? Vysouzdené milióny by ti nahradily ztracené dítě? A v té vilce, kterou by sis za ně postavil, by ses procházel a vždycky povzdychl: Kdyby nebylo našeho Honzíka....

Zobrazit celou diskusi