Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nejstarší Češka: Ve 108 letech si pochutnala na poctivém řízku

Autor: Slávka Červená - 
4. března 2013
18:03

Vlastimila Češková z Jarcové na Vsetínsku se v sobotu dožila 108 let a stala se nejstarší Češkou v zemi. Usměvavá, načesaná a ve skvělé kondici.

„Od minulých narozenin se nic nezměnilo. Nemám pro vás žádné novinky,“ usmívala se na redaktorku Blesku. Bez problémů vstala z pohovky, aby jí podala ruku. Paní Vlasta čte bez brýlí knížky „harlekýnky“, nenechá si ujít televizi. „Poctivě si hlídám čas, kdy je Komisař Rex. Náladu mi zvednout přírodopisné dokumenty. Zázračná planeta. Nebo starší detektivky. To mě baví. Krváky ne,“ svěřila se. Aby trénovala mozek, stále hraje s dcerou Janou (71) karty. Ovládá čtyři druhy pasiansu. „Pasians hraju od 10 let. V naší rodině to byla záliba,“ vysvětlila bývalá učitelka, která se vdala, když jí bylo 30 let.

Stala se z ní mlynářka, protože manželovi Janovi patřil mlýn. Komunisté je o něj připravili. Teprve po roce 1989 se v něm opět začalo mlít. Po kom má tak dlouhý kořínek života, neví. Maminka jí zemřela, když jí bylo 52 let, tatínkovi 75. „Ale mé tři sestry měly všechny přes devadesát. Ze čtyř bratrů to štěstí neměl ani jeden,“ doplnila.

Dříve milovala zabijačku. Dnes už jí velmi střídmě, ale zákusky a sladkosti může stále a v sobotu si pochutnala na oblíbeném řízku s bramborovým salátem s majonézou a připila si bílým vínem. Velká rodinná oslava ji teprve čeká tuto sobotu. „Bude nás hodně. Jen pravnoučat mám třináct,“ konstatovala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cinderella1 ( 5. března 2013 02:29 )

Preji pani Ceskove hodne zdravicka!

cinderella1 ( 5. března 2013 02:27 )

Mozart byl sice povazovan za nejvetsiho skladatele klasicke hudby vsech dob, slozil vice nez 600 del. Ale mel spoustu nepratel, zil neskromnym zivotem, penize rozfofroval, jeho manzelka a dva synove zustali bez financni podpory.

japos22 ( 4. března 2013 21:13 )

Kdyby se živila tím, co teď prodávají v obchodech, tak nevím nevím

banan25 ( 4. března 2013 19:09 )

V kvantitě to není ... Jezením řízků, koukáním na mlynáře a na TV může člověk mařit čas třeba 300 let - a co z toho ? Třeba Mozart tady byl jen 36 let - a co za tu dobu dokázal .. apod.

sores ( 4. března 2013 18:26 )

Stará generace se dožívá mnohem vyššího věku nežli ti co se narodili po roce 1950. Lež jako věž, že se lidé dožívají vysokého věku oproti minulosti. V mém okolí to všechno umírá kolem 68 až 73let. Dříve bývali vejminky právě pro ty 90ti leté lidi.Jasně že v 15tém století lidé žili do 50ti let, ale to jen díky tomu, že umírali na banality jelikož nebyl penicilin a operace.

Zobrazit celou diskusi