Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Před 35 lety zazněla z vesmíru poprvé a naposledy čeština. Remek: Mít ty miliony, letím znovu

Autor: Jan Exner - 
2. března 2013
08:10

Čtvrtek 2. března 1978. Rafičky na hodinách se právě posunuly na 15:28. Chvíli nato svět obletěla zpráva, která většině českého národa vyrazila dech. Startovací rampy kosmodromu Bajkonur v SSSR opustila raketa Sojuz 28.

V její posádce míří do vesmíru také Vladimír Remek (64), první kosmonaut (nyní europoslanec za KSČM), který nepochází z USA nebo SSSR. Dnes je tomu přesně 35 let.

Informace o připravovaném osmidenním letu (přesně 190 hodin a 18 minut) se do poslední chvíle utajovala. Co kdyby raketa nevzlétla nebo dokonce na startu explodovala?

Ve vesmíru mu bylo špatně

Tehdy třicetiletý vojenský pilot Vladimír Remek se přípravě intenzivně věnoval už od června 1976. A musel za sebou nechat 24 adeptů na prvního československého kosmonauta. Úspěch přitom jistý neměl.

Sice se mu dařilo při všemožných testech, trpěl ale rýmou a nadváhou – musel shodit 12 kilo. A ani ve vesmíru si potom moc neužíval, protože stav beztíže jeho organismus nezvládal. Bylo mu zkrátka špatně.

Byl jsem šťastný

Do vesmíru odstartoval s Alexejem Gubarevem (81). Jejich pracovní den trval od 6 do 21 hodin. Ve vesmíru natočili několik reportáží, pomáhali stálé posádce Saljutu 6, s níž se spojili den po startu, a věnovali se vědeckému programu.

V pátek 10. března se s vesmírnými mazáky rozloučili a ve 14:45 přistáli v Kazachstánu. „Byl jsem šťastný. Splnil jsem si klukovský sen, ale také prospěl Československu,“ řekl včera Blesku Remek.

Zamíří do Moskvy?

Dnes je Vladimírovi Remkovi 64 let. V žádném kosmickém programu už nefiguruje a možná brzy poputuje do Moskvy jako velvyslanec, jak to chce budoucí prezident Miloš Zeman (68, SPOZ). Kdyby ale mohl, do vesmíru by se prý ještě podíval. „Mít ty peníze, už dávno bych neváhal,“ odpověděl Blesku na dotaz, zda by letěl s některým z letů raketoplánem, jaké za miliony nabízejí komerční společnosti.

Figurka Švejka se dostala až na oběznou dráhu Figurka Švejka se dostala až na oběznou dráhu | Blesk – Alexandr Malachovský, ČTK
Druhý byl Švejk

Říká se, že druhý Čech ve vesmíru byl Švejk. Remek si totiž figurku přibalil mezi osobní věci. „Vedle Švejka ve filcové šedé uniformě, který měl na zádech tele s černobílými fotografiemi, jsem vzal i krojovanou panenku z rodiště Oldy Pelčáka. Po návratu jsem mu ji předal. Byli jsme domluveni, že ten, kdo z nás nakonec poletí, vezme do vesmíru něco od toho druhého,“ vzpomíná Remek.

Chybělo málo a jméno prvního českého kosmonauta by znělo Oldřich Pelčák. Chybělo málo a jméno prvního českého kosmonauta by znělo Oldřich Pelčák. | Blesk – Alexandr Malachovský, ČTK
Pelčák neletěl, nabízí pojistky

Chybělo málo a jméno prvního českého kosmonauta by znělo Oldřich Pelčák (69). Až do poslední chvíle totiž vedení projektu vybíralo mezi ním a Remkem.

Oba finalisté se dva roky připravovali v tzv. Hvězdném městečku. Tvrdý výcvik na moři i v pustinách zvládali oba velmi dobře. Více se ale zalíbil Remek. Proč? Traduje se, že důvod byl propagandistický. Jeho matka byla Češka, otec Slovák, bylo mu 30 let, a tehdy bylo právě 30. výročí »Vítězného února «… Možná ale sehrálo hlavní roli to, že Remkův otec byl velitelem letectva.

„Samozřejmě, že to přijde líto. Ale jsme vojáci. Řekneme provedu a život jde dál,“ přiznával později Pelčák. Nakonec se ale neztratil. Dlouhá léta pracoval v nejvyšších patrech ministerstva obrany. Dnes si jako důchodce přivydělává jako pojišťovák. O létání mluví na besedách s dětmi.

Učili se vrtat zuby

Na poslední chvíli bylo do výcviku Gubareva a Remka zahrnuto i ovládání zubní vrtačky. Dva kosmonauti na stálé stanici Saljut 6 si totiž začali stěžovat, že je pobolívají zuby. Když se však po spojení stanic kolegové ve vesmíru dozvěděli, že jsou Remek s Gubarevem zubařské »rychlokvašky«, na bolesti rázem zapomněli. A řídící středisko na Zemi už žádné stížnosti na vypadlé plomby neslyšelo…

vungtao ( 3. března 2013 12:48 )

Tomik 007-.kde presne? Nakonec spolu ve volnych chvilich lezime u bazenu?

picpa ( 2. března 2013 18:47 )

 Velkododavatelé ovlivňují 75% vašeho košíku V řadě kategorií rychloobrátkového zboží je tržní význam i jen jednoho dodavatele silnější než 3 největších obchodníků dohromady! Nejmarkantnější je vysoká míra tržní dominance dodavatelů v kategoriích prací a čisticí prostředky, minerální vody, pivo, margarín, káva, sycené nealko nápoje, sušenky. Dalšími kategoriemi s výrazně vysokým tržním podílem největších dodavatelů jsou např. čokoládové výrobky, tuky, jogurty či ovocné džusy, drůbež, vejce, aj. To jsou ale tři čtvrtiny výrobků obsažených v našich nákupních košících. 

scipakov ( 2. března 2013 16:05 )

..dlho som žil v Čechách, mám tam veľa dobrých vzdelaných a inteligentných kamarátov, tak neviem prečo v tejto diskúsii sa najviac zviditeľňujú takí, ako majojo,babicovyjedy,kakamilek a hlavne zhovadilý kdoasi...tak by ten "kdoasi" ako správny chlap mal rozmýšľať mozgom a nie p.en.is.om!!!začínajú sa prejavovať čecháčkovia, plní závisti , ktorí v živote nedokázali urobiť nič zmysluplné, iba provokovať a ničiť!!!

brutal ( 2. března 2013 15:21 )

Jeho otec ho nechal přeložit od 11.slp do Budějovic,nebyl ani povýšen přestože úspěšně absolvoval voj.leteckou akademii J.Gagarina. O Pelčákovi se tvrdilo,že přes tlačenku byl vybrán na úkor Vondrouška.

vungtao ( 2. března 2013 14:59 )

Majojo- jojojo

Zobrazit celou diskusi