„Těší mě hlavně to, že v anketě byla opravdu velká jména,“ radoval se z vítězství Gott. „Výsledky bleskového referenda mě potěšily o to víc,“ přiznal.

I ostatní ale mohou být pyšní. Slavíka sice neporazili, ale dostali se do první dvacítky bleskové ankety Poklad národa. Lidé si jich váží, věří jim a mají je rádi. Mezi elitu určitě patří věhlasní lékaři, jako jsou Jan Pirk, Pavel Pafko, Bohdan Pomahač a Pavel Klener, stejně jako úspěšní sportovci Martina Sáblíková, Jaromír Jágr, Josef Váňa, Petra Kvitová a Věra Čáslavská. Všechno jsou to osobnosti, které nás úspěšně reprezentují zejména v zahraničí. Jejich jméno má zvuk a můžeme na ně být pyšní. Ukázalo se, že čtenáři bedlivě sledují i lidi mimo showbyznys.Do dvaceti nejoblíbenějších, kteří se v pokladnici národa musí taky objevit, se pochopitelně dostali i herci.

Zajímavé ale je, že jich je na předních místech méně než například lékařů a sportovců. Bodovala Jiřina Bohdalová a Zdeněk Svěrák. Marek Eben je už veřejností vnímán víc jako moderátor. Mezi zpěváky jsou v počtu hlasů velké rozdíly. Zatímco Gott kraluje na špici, na něj se dotahuje Ruda z Ostravy a Daniela Landa je šestý, Iveta Bartošová obsadila 16. pozici. V první dvacítce je i náš první kosmonaut Vladimír Remek.

Proč Gott všechny válcuje

Karel Gott (72) porazil sportovce, politiky i věhlasné lékaře. Jak to dělá, že pořád vyhrává? Proč se Slavík stal Pokladem národa? Psycholožka Marta Boučková má jasno: „Karel Gott nemá žádný výrazný škraloup, neproslul skandály jako jiní, a to se lidem líbí,“ prozradila lékařka. Podle ní se na věhlasu Gotta hodně podílí i jeho mediální obraz.

Slavík je známý několika generacím, i to je jeho devíza. „Vyhrává člověk, který se často objevuje v médiích, který je známý. Čtenářská obec je na tento typ osobností zvyklá, vyhovuje jí to. Karel Gott je úspěšný, má peníze, ale vydělal si je tím, že něco umí. To lidé ochotně akceptují,“ dodala psycholožka.

Osobností, kterým jste poslali nejvíce hlasů, jsme se ptali na na následující otázky

1) Co říkáte svému umístění? Čekal/a jste lepší nebo horší?
2) Čím si vysvětlujete, že vám lidé dali svůj hlas?

Odpovědi na otázky najdete v galerii pod fotografií dotazovaného.

Fotogalerie
19 fotografií