Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

V Británii odsoudili tři teroristy za plánování sebevražedných pumových atentátů

Zleva: Irfan Nasser (27), Irfan Khalid (31) a Ashik Ali (27) byli odsouzeni za plánováni teroristických útoků
Zleva: Irfan Nasser (27), Irfan Khalid (31) a Ashik Ali (27) byli odsouzeni za plánováni teroristických útoků  (Autor: EPA)
Autor: shp - 
21. února 2013
19:32

Chtěli bezcitně zabít desítky nevinných lidí, ale policie jejich plány zmařila. Teď byla trojice britských muslimů právem odsouzena za plánování pumových atentátů.

Britští muslimové Irfan Khalid (27), Irfan Naseer (37) a Ashik Ali (27) byli shledáni vinnými z toho, že byli hlavními osnovateli zmařených atentátů. Policie je zatkla na letišti v Birminghamu v září v roce 2011.

Bomby chtěli odpálit v sedmi baťozích

Muži byli dokonce napojeni na teroristickou síť Al-Káida a podstoupili výcvik v Afghánistánu. „Trojice chtěla odpálit v osmi baťozích nálože v otevřených prostranstvích, aby způsobila co nejvíc ztrát na životech a zranění, prohlásil soudce Justice Henriques. Výše jejich trestu však zatím nebyla vynesena.

Chtěli verbovat další atentátníky

„Hledali jste k naverbování další sebevražedné atentátníky, abyste rozjeli bombovou kampaň, která by zůstala v paměti jako 11. září a 7. července,“ dodal soudce. Právě při útocích 7.7. 2005 v Londýnském metru zemřelo 52 lidí.

Úspěch policie

Britská policie na sebe může být pyšná. Podle vlastních slov se jí po zadržení celkem 12 lidí podařilo zmařit přípravy na dost možná největšího teroristického útoku na Velké Británie. V souvislosti se spiknutím je obviněno několik dalších osob například ze zatajování informací nebo financování teroristické činnosti.

mirco ( 22. února 2013 00:24 )

klidne kdyz chteji "odejit" tak jim je to treba umoznit....takova nestastna nahoda v base by nebyla na skodu... kdyz vidim ty jejich arabske ksichty, tak bych neco takoveho do evropy vubec nepoustel....

Digitt ( 21. února 2013 23:59 )

Ty tři hnusný tupý pudly bych okamžitě zastřelil.

tempe ( 21. února 2013 22:24 )

Když tolik toužili se odpálit,měli je i s batohama vyvést někde do pole a odpálit .Aláh,Mohamed,nebo jak mu to říkají ,by je rád uvítal.

Zobrazit celou diskusi