Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obyvatelé Falkland rozhodli: Chceme zůstat pod Británií

Téměř sto procent obyvatel Falkland chce zůstat pod Británií.
Téměř sto procent obyvatel Falkland chce zůstat pod Británií.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, kla - 
12. března 2013
07:30

Obyvatelé Falklandských ostrovů v referendu drtivou většinou hlasů rozhodli, že chtějí zůstat zámořským územím Velké Británie. Pro se vyslovilo 98,8 procenta voličů.

Argentina, která si na ostrovy činí nárok, referendum neuznává. Úspěchem je pro Británii v dlouholetém sporu s Argentinou také volební účast. Do hlasování se zapojilo 92 procent z téměř 1700 oprávněných voličů. Britské a místní úřady věří, že vysoká účast voličů oslabí v očích světové veřejnosti argentinskou argumentaci.

Obyvatelé ostrovů odpovídali na jedinou otázku: přejete si, aby Falklandy byly i nadále zámořským územím Velké Británie? Výsledek byl podle průzkumů zřejmý dlouho dopředu, ačkoli někteří ostrované by dali přednost úplné samostatnosti, kterou však Brity organizované referendum neřešilo.

Argentinská velvyslankyně Alicia Castrová minulý týden v Londýně označila britské referendum o statusu sporných Falklandských ostrovů za nelegální. Podle Argentiny lidové hlasování nemá právní základ a mezinárodní společenství ho neuzná.
 
Argentina se pře s Británií o Falklandy od 19. století a v roce 1982 se obě země kvůli sporu ocitly ve válečném konfliktu. Válka tehdy stála 900 lidských životů a skončila po deseti týdnech, když se Argentina, která říká Falklandám Malvíny, vzdala. Za nové oživení sporu může ropa, která byla u Falkland objevena v roce 1998.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi