Mantelová, která dostala za své historické romány dvě prestižní ceny - ale do krásné ženy má hodně daleko - prohlásila o Kate, že vyvolává dojem, že ji navrhl nějaký výbor". Když se poprvé objevila na veřejnosti, byla prý "figurínou ve výloze, bez vlastní osobnosti, kterou zcela definuje to, co nosí".

Hilary Mantelová píše úspěšné romány, ale má nevymáchaná ústa.
Autor: Profimedia.cz

Podle některých britských listů byly spisovatelčiny výroky jedovaté, kruté a "mimořádně hrubé". Její stoupenci zase tvrdí, že přednáška byla dobrou analýzou úlohy žen v královských rodinách v uplynulých staletích. Mantelovou dnes kritizoval i premiér David Cameron. "Píše výborné knihy, ale myslím, že to, co řekla o Kate Middletonové, je naprosto zavádějící a naprosto chybné," řekl Cameron při návštěvě Indie.

Podle premiéra je vévodkyně z Cambridge "bystrá, okouzlující a je pro Británii fantastickou velvyslankyní". "Zdá se, že Kate byla vybrána pro úlohu princezny, protože se jí nedalo naprosto nic vytknout: tak štíhlá, jak si jen kdo může přát, bez výstřelků, bez zvláštností, bez rizika vzniku osobnosti," řekla šedesátiletá Mantelová.

Princ William s Kate na návštěvě v Kanadě
Autor: EPA, Reuters, ČTK

"Vypadá, jako kdyby ji vyrobil precizní stroj: je tak odlišná od Diany, jejíž rozpačitost a neschopnost udržet své city na uzdě, se projevovaly v každém jejím gestu," prohlásila v narážce na princeznu Dianu, matku Katina manžela, prince Williama.

Vévodkyně z Cambridge na sobě dnes nedala znát, zda se jí celá kontroverze dotkla. Při návštěvě londýnské charitativní organizace pro ženy zotavující se ze závislosti na alkoholu a drogách se usmívala a lidem před budovou mávala. Byla to její první oficiální povinnost na veřejnosti v letošním roce.

"Teď je nastávající matkou... a až jí přestane být špatně, tisk bude psát o tom, že je oslnivá ... Dojdou k závěru, že život této mladé ženy až do nynějška nebyl ničím a že jejím jediným smyslem a účelem je porodit," prohlásila spisovatelka, podle níž má vévodkyně z Cambridge "dokonalý umělohmotný úsměv". Což se o úspěšné spisovatelce rozhodně říct nedá. Spíš by měla honem navštívit zubaře.

Kate ví, že jí nejvíc sluší reozpuštěné vlasy.
Autor: profimedia.cz