Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Z JZD na Hrad: Tvůrce slušovického zázraku Čuba bude radit Zemanovi!

Tvůrce slušovického zázraku František Čuba se stane poradcem prezidenta Miloše Zemana
Tvůrce slušovického zázraku František Čuba se stane poradcem prezidenta Miloše Zemana  (Autor: Profimedia.cz, Archiv Blesku)
Autor: psch, ČTK - 
19. února 2013
14:37

Za dva necelé tři týdny složí Miloš Zeman prezidentský slib a stane se tak novou hlavou státu. Už teď má ale jasno o některých spolupracovnících. Jedním z nich bude i tvůrce slušovického družstva František Čuba. Zemanovi bude radit v zemědělství a hospodářství.

Čuba se v Praze setkal s vřelým přijetím budoucího prezidenta. Zeman navrhl, že se nejprve nají v restauraci, poté ho přijme v kanceláři, kterou má v patře. Ve svém sídle chce s Čubou jednat o několika tématech.

Zatímco si oba pochutnávali na klobáskách a kávě, Zeman si Čubovi postěžoval na náročné volební období. "Už nejsem nejmladší. Nejdůležitější byly televizní diskuze. Jako jediný kandidát jsem také absolvoval mítinky na náměstích všech krajských měst," řekl budoucí prezident.

Socialistický zázrak

Čuba je členem Strany práv občanů - zemanovců, tedy strany, jejíž je Zeman čestným předsedou. Za SPOZ byl loni na podzim zvolen do zlínského krajského zastupitelstva.

Slušovické družstvo, které Čuba řídil od roku 1963, bylo označováno za nejvíce dynamický podnik tehdejšího Československa. Někdy bývalo označované za "socialistický zázrak".

Čuba je mimo jiné zastáncem vybudování průplavu, který by spojoval Labe, Dunaj a Odru. Vidí v něm šanci pro rozvoj českého průmyslu. Zeman o projektu hovořil před volbami, prý by ho z Hradu podpořil. "Znamenalo by to vytvoření 60 tisíc pracovních míst a zvýšení protipovodňové ochrany Moravy. Větší část by nám mohla pomoci financovat Evropská unie," řekl serveru iDnes.cz v lednu.

Čuba volil Zemana

Někdejší šéf slušovického družstva Zemana volil v premiérové přímé volbě českého prezidenta. "Za normálních podmínek může být prezidentem kdokoliv, když všechno funguje normálně. Jestliže ale začínají být problémy, tak se musí volit ten, kdo na to má. A Miloš Zeman na to má," řekl při volbě ČTK Čuba.

Vítěz přímé volby prezidenta dnes pokračuje ve svém pražském úřadování, k němuž se vrátil poté, co se vrátil z týdenního odpočinku na Vysočině. Před Čubou jednal s viceprezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslavem Kalou. Dočasný šéf úřadu po jednání s budoucí hlavou státu uvedl, že Zeman podporuje jeho jmenování prezidentem NKÚ.

handgood ( 20. února 2013 10:46 )

Zeman se obklopuje schopnými kádry jako za onoho času Leonid Iljič Brežněv. Čekám, až se jeho tvář promění ve stejnou opici... a máme zde zrození státu opic.

banan25 ( 19. února 2013 19:53 )

Ak čemu mu budou radit ?? Nemá nejmenší pravomoc a možnosti k tomu, aby v zemědělství a kdekoliv jinde cokoliv ovlivnil ... Je to defacto jen kastelán na Hradě

dzery ( 19. února 2013 19:33 )

jir-ka ( 19. února 2013 19:10 )

Ti dědci jsou schopní udělat akorát velký kulový,nic víc,jen žvaní.

vlajo ( 19. února 2013 19:06 )

Zapoměl jsi na jednu zásadní věc.Slušovice a Čubu odrovnal pan Klaus.Dodnes jsem nepochopil proč.

Zobrazit celou diskusi