Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Tečka za případem smrti starosty Vytopila: Onderkové potvrdili patnáctiletý trest

Autor: Pavel Ryšlink, Ondřej Požár - 
1. února 2013
21:46

S obličejem zalitým slzami si včera vyslechla definitivní verdikt za vraždu místostarosty Brna – Židenic Aleše Vytopila (†36) Radka Onderková – Pojerová (47). Olomoucký vrchní soud jí potvrdil patnáctiletý trest.

Onderkovou přivedla k soudu eskorta celou v černém. Tmavé vlasy stažené do culíku, černý rolák, černé kalhoty a černé tenisky dávaly vyniknout jejímu bledému obličeji, po kterém se prakticky po celou dobu jednání vrchního soudu koulely slzy.

Hlava se dodnes nenašla

Onderková se 9. září 2011 zúčastnila schůzky jejího exmanžela Filipa Onderky (39) s místostarostou Vytopilem. Žena shysteriónskou poruchou osobnosti neudržela po krátké hádce nervy na uzdě a z legálně držené pistole ráže devět milimetrů vpálila Vytopilovi kulku do hlavy. S Onderkou pak naložili mrtvého do kufru auta a odvezli na neznámé místo. Tam ho svlékli, uřízli mu hlavu a tělo zakopali u silnice. Co udělali s hlavou dodnes neprozradili.

Onderka trest přijal, Onderková ne

Už krajský soud uznal Onderkovou vinou z vraždy a vyměřil jí patnáctiletý trest. Jejího exmanžela pak uznal vinným pouze z nadržování k vraždě a vyměřil mu trest 3,5 roku vězení. Na rozdíl od Onderky se Onderková proti rozsudku odvolala. Vrchní soud žádala, aby rozsudek zrušil a věc vrátil zpět krajskému soudu, když účast na vraždě vytopila popřela s tím, že krajský soud nesprávně v její neprospěch hodnotil důkazy.

Odvolání bylo nedůvodné

Vrchní soud její odvolání zamítl. „Odvolání bylo pouze opakováním obhajoby. Hodnocení důkazů nebylo žádným závažným způsobem zpochybněno. Krajský soud správně kvalifikoval její jednání a výrok o její vině je odpovídající důkazům,“ uvedl předseda trstního senátu vrchního soudu Ivo Kouřil a dodal: „Správný je i výrok o trestu. Trest je sicec přísný, ale zákonný.“ Onderková si trest odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou.

dobrotka ( 2. února 2013 08:32 )

Tak to je mi divne, ze za takhle brutalni vrazdu, kde si obet naporcuje, nedostala dozivoti.

dobrotka ( 2. února 2013 08:30 )

ale to by se jim snizil pocet prispevku a to oni nepotrebuji

lunatic ( 2. února 2013 06:36 )

Proč takhle neuváženě "troškařila" ? Za Vytopila 15let ... a pokud se u nás,v ČR zprovodí ze světa = samozřejmě,v hypotetické rovině,platí to i ryze prakticky.čili pokud má někdo na kontě 15,20 ... anebo i 200lidí,trest je ZNÁM již TEHDY.než s tím vůbec ZAČAL ... trestem bude patrně doživotí,čili - ten dotyčný si užívá ... a bianco šek uhradí poplatníci

peterwilliams ( 2. února 2013 04:56 )

měla dostat doživotí!! za 15 let může uříznout hlavu někomu dalšímu

chytrolin ( 1. února 2013 22:11 )

trstního, sicec, vytopila, shysterionskou? vy ty články po sobě fakt nečtete? potřebujete přísnýho editora!!! vemte tam mě a to se máte na co těšit, články budou konečně gramaticky správně!

Zobrazit celou diskusi