Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojáci cvičí na pitevně: Záchranu života trénují na skutečných mrtvolách

Autor: Pavel Ryšlink - 
25. ledna 2013
11:03

Nejen vojenským výcvikem ale i přes pitevnu Lékařské fakulty olomoucké univerzity musí projít vojáci, kteří se chystají na zahraniční mise. Na skutečných lidských tělech se seznamují s anatomií člověka a učí se postupy, kterými mohou zachránit život.

„Dříve jsme měli jen teoretickou přípravu. Teď se můžeme v mírových podmínkách seznámit s mechanizmy vzniku různých poranění a prakticky si vyzkoušet, co dělat a jak postupovat,“ uvedl nadrotmistr Dušan Cigánik. „Člověk se tu velmi zdokonalí a získá znalosti, které pomohou zachránit život,“ doplnil ho kolega Petr Bělohradský.

Někteří nevydrží

Další frekventant kurzu na pitevně Pavel Tlach k tomu pak dodal: „Každý na to pochopitelně reaguje jinak. Někdo třeba po takovém kurzu i skončí. Člověk ale musí vědět, jak to v těle probíhá, jak co funguje. Já osobně jsem v pohodě.“

Jediné centrum v zemi

Olomoucké centrum urgentní medicíny a medicíny katastrof je jediné v zemi. Slouží jak při studiu medicíny, tak k pořádání nejrůznějších kurzů. Studenti a frekventanti kurzů se zde učí život zachraňující postupy jak na modelech, tak také na skutečných lidských tělech či plastinátech, což jsou speciálně konzervované části těl. Význam centra pak charakterizoval primář oddělení urgentní medicíny olomoucké fakultní nemocnice Petr Hubáček slovy: „Pověz mi a já to zapomenu, ukaž mi a já si to možná zapamatuju, zapoj mne a já tomu porozumím.“

Vojáci se učí i přinášejí zkušenosti

Spolupráce s armádou je pak podle pedagogů přínosná pro všechny strany. „Vojáci získají informace a dovednosti v urgentní medicíně, které mohou využít během misí. Kromě toho se mnozí poprvé setkávají s fenoménem reálné smrti, takže je to i určitá psychologická příprava. Vojáci pak naopak předávají studentům i pedagogům informace o tom, jaké to je vykonávat urgentní medicínu pod extrémním tlakem,“ uvedla Radka Filipčíková z ústavu normální anatomie olomoucké lékařské fakulty.

Na pitevnách se nyní cvičí dvanáct vojáků

V tréninkovém centru pro urgentní medicínu a medicínu katastrof olomoucké lékařské fakulty se v těchto dnech připravuje dvanáct vojáků. Dva z nich by měli brzy odjet do Afghánistánu, deset se jich potom zapojí do jednotek sil rychlé reakce EU.

peterwilliams ( 25. ledna 2013 13:53 )

 to si můžou i sáhout já tam jduuuuuuuuuuuu

peterwilliams ( 25. ledna 2013 13:43 )

to v idí i mrtvou ženskou její dělohu

Zobrazit celou diskusi