Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Válka mezi profesory: Shniješ zaživa, vyhrožoval kolegovi

Profesor Břetislav Horyna vyhrožoval kolegovi a pravděpodobně končí na Masarykově univerzitě.
Profesor Břetislav Horyna vyhrožoval kolegovi a pravděpodobně končí na Masarykově univerzitě.  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: Gabriela Peringerová - 
31. května 2012
11:36

Shniješ zaživa! Tak vyhrožoval profesor filosofie Břetislav Horyna (52) svému kolegovi z Filosofické fakulty brněnské Masarykovy univerzity Miroslavu H. Devět výhružných mailů dostal pedagog loni na jaře. Kolega mu v nich psal, že zařídí, aby shnil zaživa, urážel ho a doporučoval mu, aby se nechal umístit do blázince. Horynovi za to odvolací senát Krajského soudu v Brně uložil peněžitý trest padesát tisíc korun.

Horyna se hájil, že nic nepsal. „Počítač je velmi zákeřná zbraň. Soud nemá žádné jasné důkazy, že jsem maily posílal já. Mohl se za mě někdo jen vydávat," prohlásil obžalovaný. Soud ale potvrdil už podruhé vynesený rozsudek Městským soudem v Brně, který je teď už pravomocný.

Proč jeden filosof vyhrožoval druhému se policii zjistit nepodařilo. U soudu vyšlo najevo pouze to, že profesory dělí jen rozdílný názor na některá filozofická témata.

Horyna u všech soudů tvrdil, že někdo zkopíroval IP adresu z jeho počítače, a tu přidal do výhrůžných e-mailů, aby tak vzniklo podezření, že pisatelem je právě on. Pravomocný verdikt ale pro něj bude znamenat konec kariéry na Masarykově univerzitě. Už po prvním verdiktu dospělo vedení fakulty k závěru, že již není "dostatečnou morální autoritou" a neumožnilo mu dále přednášet.

Co se ve výhružných e-mailech objevilo:

Hajzlíku, ty si myslíš, že utečeš do Ostravy?

To by ti prospělo, pár ti jich naflákat, až budeš žrát chodník.

Stačí jedna injekce v trolejbusu, celkové ochrnutí, shniješ zaživa. Jen neumři dřív, než si to s tebou vyřídíme, to by byla škoda.

Myslíš si, že zalezeš a nebudeš vidět? Ani omylem, fešáku, už brzo to začne, dočkáš se.

Shniješ, než tě najdou.

 

 

 

 

rezacek ( 31. května 2012 14:11 )

K plnému pochopení směru koryta toku mých myšlenek je třeba znát Cimrmana a mariáš.

jaselka ( 31. května 2012 13:35 )

Vaše krásně bláboloidní zhodnocení přesně vystihuje situaci, popsanou ve výše uvedeném článku.Ještě by stálo za prozkoumání, jak se filosofické spodky liší od spodků, které jsou určeny pro běžnou populaci.

rezacek ( 31. května 2012 13:10 )

Filosofická disputace v praxi. Zřejmě se neshodli na teorii subjektivního externismu ve vztahu k pohledu antického jsoucna na filosofickém kongresu v Basileji a takhle to pokračuje. Horyna si myslí, že je filosofické eso, ale my znalí věci ho řadíme tak někam mezi filosofické devítky, maximálně filosofické spodky.

Zobrazit celou diskusi