Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Primátora Budějovic špehovali: V jeho kanceláři se našla štenice!

Juraje Thomu někdo odposlouchával několik let
Juraje Thomu někdo odposlouchával několik let  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, oj - 
16. ledna 2013
14:34

Českobudějovického primátora Juraje Thomu někdo špehoval. Policie našla v jeho pracovně funkční štěnici. Nainstalovaná tam mohla být už od roku 2007.

Thoma upozornil, že pořizovatel nelegálních odposlechů nahrával účastníky úplně všech jednání, která na radnici vedl, například s velvyslancem USA, senátory, poslanci i ministry. Navíc i z jednání o zakázkách radnice. "V mé pracovně se například jednalo o strategickém postoji a postupu v městských společnostech, třeba v teplárně. Ten, kdo se k informacím dostal, získal jednoznačnou výhodu, kterou mohl ekonomicky využít a mohl poškodit město," zdůraznil.

Primátora Thomu od loňského září tři měsíce stíhala policie kvůli tomu, že v červnu 2010 podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s pražskou společností Bit servis, aniž ho schválila městská rada. Primátor údajně překročil svou pravomoc tím, že přidělil nadlimitní zakázku bez výběrového řízení a městu učinil smluvní závazek 37 milionů korun. Thoma vinu od začátku popíral.

Policie v těchto dnech se souhlasem primátora na radnici provedla technické vyšetřování. Při něm objevila a zajistila odposlouchávací zařízení. "Jde o nespecifikované a pravděpodobně amatérské elektronické funkční zařízení, které bude podrobeno dalším expertizám," řekl ČTK jihočeský policejní mluvčí Jiří Matzner. Dodal, že policie se do konce vyšetřování nebude k dalším podrobnostem případu vyjadřovat.

Na konci října se v médiích objevila nahrávka členů HOPB, na níž Thoma uvádí, že hnutí Občané pro Budějovice spolupracovalo v předvolební kampani v roce 2010 se společností Bit Servis. Primátor to však popírá. "Společnost Bit Servis se na financování hnutí Občané pro Budějovice nepodílí a nikdy nepodílela," řekl. Thoma rovněž následně podal trestní oznámení na podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli údajnému úniku informací z policejních spisů při vyšetřování kauzy.

Státní zastupitelství loni v prosinci stíhání zastavilo, prý bylo v rozporu se zákonem.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi