Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pekárek si údajně řekl o milion: Poslanci vydali "zloděje ze Sněmovny" ke stíhání

Poslanec Pekárek po rozhodnutí mandátního a imunitního výboru, který doporučil jeho vydání
Poslanec Pekárek po rozhodnutí mandátního a imunitního výboru, který doporučil jeho vydání  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
4. prosince 2012
16:39

Za "zloděje ze Sněmovny" označil Romana Pekárka kníže Schwarzenberg, když odsouzený politik zasedl do poslaneckých lavic namísto rebela Tluchoře. Pekárkovi přitom hrozí 6 let vězení za to, že si údajně řekl o milionový úplatek. Poslanecké imunity si však Pekárek dlouho neužil. Poslanci dnes odhlasovali jeho vydání k trestnímu stíhaní.

Z poslední doby to známe již dobře. Bohužel. Policie, či soud požádá o vydání trestně stíhaného poslance, který se stejně jako jeho kolegové těší poslanecké imunitě. Nejprve se k tomu vyjádří mandátový a imunitní výbor a vydá své doporučení. A poté se o poslanci hlasuje ve Sněmovně.

Nyní přišla řada i na Romana Pekárka. Ten se do Sněmovny dostal teprve před měsícem - 7. listopadu, když přišel jako náhrada za rebelujícího poslance z ODS Tluchoře, který složil svůj poslanecký mandát.

Pekárek pomohl Nečasově vládě s důležitým hlasováním, protože však má na krku hrozbu kriminálu, sílil poté tlak na jeho odchod z ODS. A také ze Sněmovny. I mandátový a imunitní výbor doporučil jeho vydání.

Pro Pekárkovo vydání pak dnes bylo celkem 158 ze 161 přítomných poslanců. Proti byli jen komunista Dolejš, Václav Cempírek z TOP 09 a samotný Pekárek.

Odposlech Pekárka: Jsem to já, ale můj hlas zmanipulovali, tvrdil poslanec

Pekárka poslal soud na 6 let do vězení za korupci, politik chce však rozhodnutí napadnout u odvolacího stání. Bývalý místostarosta Kolína Pekárek si podle obžaloby měl říct o milionový úplatek za zmanipulování prodejní ceny městského majetku.

Proti Pekárkovi hraje hlavně audio nahrávka, kterou uveřejnila MF Dnes. Je na ní patrný Pekárkův hlas a spolu s ním domluva se zájemcem o městský majetek, údajně podnikatelem Ličkou z firmy Coss. Cenu za prodej majetku stanovili na 15 milionů. A navrch domluvili milion za "ochotu".

Pekárek: "Tu cenu bych teda udělal, jak jsme říkali. Patnáct a půl jsme říkali. A rád bych teda, jo abychom tak nějak to měli jako průchozí, tak jak jsem říkal, milion...,"

Lička: "To znamená, jako oficiální cena bude patnáct a půl a vy jste říkal ještě něco o nějaké fakturaci nebo nějak. To by bylo ještě k tomu, jo?"

Pekárek: "Já jsem to jako řekl jasně, jo. Nerad bych, aby to bylo nějak nepochopený."

Lička: "Čili ono by to bylo pak teda celkově šestnáct a půl."

Pekárek: "Přičemž zase ta část teda tamta je vlastně jakoby fakturační, takže je taková příjemnější, než nějaký, já nevím..."

Lička: "No ne, tak ty peníze jsou snad stejný."

Pekárek: "Jasný no, ale tak jsou přece jenom trošku lepší, než nějaký přím  peníze jo..."

Pekárek však tvrdí, že rozhovor z roku 2009 není autentický a že byl zmanipulovaný. Krajský státní zástupce Petr Jirát, který má na starost i kauzu Rath, však nesouhlasí. Bylo prý prokázáno, že šlo o autentickou nahrávku, do které nebylo později zasahováno. Nepodařilo se však prokázat, že k předání úplatku skutečně došlo.

ornel ( 13. prosince 2012 18:09 )

vlaku ( 5. prosince 2012 00:35 )

CHCETE SNAD ŘÍCI, ŽE VÁCLAV DOBŘE NEREPREZENTUJE NAŠI ZEMI? MYSLÍM, ŽE VZORNĚ. V PLNÉ MÍŘE NAPLŇUJE VLÁDNÍ STRATEGII.UKRÁST CO SE DÁ. TAKŽE CO JE PRO TUTO ZEMI TYPICKÉ DOKAZUJE VE SVĚTĚ. Zlodějnu.

vlaku ( 5. prosince 2012 00:29 )

ON TO VYŽRANÉ PRASE VIDÍ DENNĚ. V ZRCADLE. RESTITUCE MUSELI BÝT CO NEJDŘÍVE, ABY TO JEŠTĚ STIHLI ROZKRÁST, DO KONCE VOLEBNÍHO OBDOBÍ. NA TUTO AKCI POSLANCI ČEKALI, PROTOŽE TO JE JEDINÁ OBLAST, KDE SE DÁ JEŠTĚ ROZKRÁDAT. Z DRAVOTNICTVÍ BUDE TŘEŠNIČKOU NA DORTU.

vlaku ( 5. prosince 2012 00:22 )

TO SI MĚL ŘÍCI ALESPOŇ O DVACET MEGA, ABY TO STÁLO ZA TO. PO NÁVRATU Z BASY,PO ODSEDĚNÍ POLOVINY TRESTU, MOHL ŽÍT JAK PRACE V ŽITĚ, DO KONCE ŽIVOTA.

1pravda1 ( 4. prosince 2012 23:20 )

Nejhorší vláda všech dob. Doufám, že zmizí v propadlišti dějin a že ODS už nikdy nikdo volit nebude (no těch pár š.mejdů, co má z toho užitek asi ano) ale každopádně, kdo bude volit i po těchto zkušenostech, že rukou zloděje se schválí zásadní zákony země, by měl dostat při volbách na ruku nesmazatelné modré razítko jako důkaz, že je s politikou ods spokojen. Prezident a zakladatel ODS, kterému svědomí nezabrání 10 cm od české vlajky a na státní návštěvě ukrást pero, ten by měl být jako odstrašující příklad zobrazen v učebnicích. Kurevník a zloděj, to je představitel modrých strak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa