Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Prasečí chřipka si připsala další oběť: Již 12 mrtvých, další úmrtí v Chebu

Boj se chřipkou v Česku: Očkování a lék Tamiflu
Boj se chřipkou v Česku: Očkování a lék Tamiflu  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
14. ledna 2013
09:48

Chřipková epidemie si o víkendu připsala další oběti. Devadesátiletý muž zemřel v chebské nemocnici, dalšího úmrtí oznámili z nemocnice v Karlových Varech.

V nemocnici v Chebu zemřel v sobotu další pacient (†90) na prasečí chřipku. V kraji jde o druhou oběť, další pacienti jsou v péči lékařů. Informovala o tom dnes mluvčí Karlovarské krajské nemocnice Barbora Silná.

Vážný průběh chřipkového onemocnění je však i u dalších pacientů.Virus H1N1 tak řádí dál. Nemocnice v Karlových Varech, Chebu, Sokolově a Ostrově už zakázaly na některých odděleních návštěvy. Epidemie však propukla i v dalších krajích.

Vzhledem k nárůstu počtu chřipkových onemocnění proto uvolnil hlavní hygienik Vladimír Valenta z rezerv k použití 1440 balení antivirotika Relenza, který patří do stejné skupiny léků jako nedostatkový Tamiflu. Obě antivirotika jsou určena pro léčbu zvláště závažných případů chřipky, nejsou vhodná pro léčbu běžného chřipkového onemocnění.

Čerpat ze zásoby mohou všechna lůžková zdravotnická zařízení v celém Česku. "Stav zásob bude denně monitorován. V případě potřeby je ministerstvo připraveno operativně uvolnit další část zásob," uvedl náměstek pro zdravotní péči Ferdinand Polák.

Laboratorní vyšetření potvrzují výrazný nárůst viru takzvané prasečí chřipky A(H1N1). Ministerstvo dnes připomnělo, že subtyp A(H1N1), který v roce 2009 způsobil pandemii, se vyskytuje u člověka po více než tři roky.

Chřipka trápí i USA

Česko však není jedinou zemí, kterou trápí chřipková vlna. Zdravotnický stav nouze vyhlásil kvůli šířící se epidemii chřipky i guvernér státu New York. Chřipková epidemie přitom zasáhla většinu Spojených států a letošní bilance obětí je v USA nejhorší za posledních několik let. Jen ve státě New York registrují již na 20 tisíc případů a chřipka si vyžádala životy již 20 dětí. I zde se s chřipkou snaží bojovat - očkováním.

e.44 ( 14. ledna 2013 10:58 )

Vakcíny proti prasečí chřipce spojené s 900% vyšším rizikem vzniku narkolepsie.....hlavně u dětí. http://www.freepub.comehere.cz/vsechno/vakciny-proti-praseci-chripce-spojene-s-900-vyssim -rizikem-vzniku-narkolepsie

marie60 ( 14. ledna 2013 10:51 )

marie60 ( 14. ledna 2013 10:50 )

Největšími přenašeči jsou prý děti. Holt, kde je víc lidí pohromadě, tak hrozí i větší nákaza touhle s.viní.

monza ( 14. ledna 2013 10:45 )

Hlavním přenašeče je "mrdounberluscony",kterého nakazil "decathlon",když se ta dvě prasata pářila mezi sebou!

kterej ( 14. ledna 2013 10:41 )

to jsou samý pohromy, napřed, metanol a teď chřipka

Zobrazit celou diskusi