Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V hospodách vám Heger típne cigarety!

Autor: Oldřich Tichý, mokk - 
9. ledna 2013
05:30

Vyhnat kuřáky z restaurací a zrušit českou zvláštnost, že v podnicích je často pivo levnější než voda. Ministr zdravotnictví Heger představil zákon, který to má zajistit od roku 2014.

Je to poprvé, co má návrh na zákaz kouření v restauracích podporu ministerstva zdravotnictví. Zatím to navrhovali jen různí poslanci. „Je to zlozvyk, se kterým se kuřáci musí držet stranou, aby nikomu neškodili,“ shrnul nekuřák Leoš Heger (64, TOP 09) hlavní myšlenku.

Navrhovanou novinku představí v únoru vládě a pak zamíří do Sněmovny. Obsahuje i další změny, ze kterých nebudou nadšené tabákové firmy – třeba konec automatů na cigarety.

Šéf zdravotního výboru Sněmovny Boris Šťastný počítá s velkým nátlakem na poslance. Přesto je přesvědčen, že změny projdou. „Dáme dohromady alespoň 101 hlasů,“ řekl.

Zatímco o zákazu kouření v hospodách se mluví dlouho, návrh, aby nejlevnější nápoj v nabídce musel být nealko, je čerstvý. Vyvolal nevoli – prý hospodským diktuje ceny. Náměstek ministra Ferdinand Polák ale upozornil, že novinka je lehce splnitelná: Stačí, když podniky budou nabízet pitnou vodu levněji než pivo.

Hlavní změny

Kouření

● Úplný zákaz ve všech restauracích, včetně elektronických cigaret ● Konec automatů na cigarety

● Zákaz prodeje v obchodech se smíšeným zbožím, kde se neprodávají potraviny

● Zákaz vstupu mládeže a dětí do kuřáren ve veřejných objektech

Alkohol

● V restauracích, barech atd. musí být nejlevnější nápoj nealkoholický

● Zákaz prodeje v tržnicích

● Ve stáncích občerstvení jen jako doplňkový sortiment

● Zákaz prodeje v obchodech se smíšeným zbožím, kde se neprodávají potraviny

●Za prodej mládeži pokuta až 1 milion a dětem až 2 miliony korun (provozovatel musí zajistit i to, že děti nebudou alkohol v podniku pít.

mickyv2 ( 9. ledna 2013 21:40 )

Jo a lidi musim se zastat mememumu... Musíme si vážit lidí, kteří dokonale rozumí podstatě fungování vesmíru a znají smysl existence života na Zemi. Myslím, že by jsme mu měli být naopak vděční za to, že tu tráví svůj volný čas a snaží se nám předat své znalosti. Věřím tomu, že já, kdybych vylezl z restarace ven a zapálil si tu cigaretu venku, nechtějíc obtěžovat společnost uvnitř svým zlozvykem a mememumu by šel na protějším chodníku a spatřil by mě jak vykonávám tuto odpornou činnost, tak že by s nasazením vlastního života tu silnici přeběhl (nebo přešel na nejbližším přechodu) a poučil mě o tom, že dělám něco špatně...

dsmann ( 9. ledna 2013 21:26 )

Já si říkal, že jsem tohle už před časem někde čet

mickyv2 ( 9. ledna 2013 21:11 )

Osobně si myslím, že by se mělo rozlišovat mezi hospodou a restaurací. A taky to chce nějakou tu lidskou soudnost.

jahodarka ( 9. ledna 2013 21:00 )

mememumu staci umet na PC a najít si to v googlu ty de.mente

jahodarka ( 9. ledna 2013 20:58 )

a navíc je to udavač a bonzák odpornej.

Zobrazit celou diskusi