Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Klausova amnestie: Čekáme na tátu, až ho pustí z basy!

Autor: oj, ua, rys - 
2. ledna 2013
12:57

Z věznic po amnestii Václava Klause vybíhají první odsouzení. Ministerstvo spravedlnosti odhaduje jejich konečný počet přes 7 tisíc. Byl mezi nimi i Bedřich, na kterého před věznicí netrpělivě čekala manželka Monika s dětmi.

„Doufám, že ho pustí. Nevím, snad ….,“ věřila Monika Kováčová. „Je tu už dva měsíce. Odsedět by si měl rok, za čorky,“ dodala s hlavou obrácenou do oken věznice, odkud se jí po chvíli její milý skutečně ozval. „Tak co, lásko, pustí tě?“ křičela Monika směrem do okna. „Ještě nevím, teprve půjdu před soudce,“ neslo se z budovy ven. Oba se navzájem hlasitě ujistili, že se milují. "Na tatínka se moc těšíme," řekly děti a všichni odešli. Tátu jim nakonec během pozdního odpoledne skutečně propustili.

Kdo se díky amnestii vyhne trestu
- nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky ve výměře nepřevyšující jeden rok

- nepodmíněné tresty odnětí svobody nebo jejich zbytky, pokud osoba, které byl trest uložen, dosáhla či v roce 2013 má dosáhnout věku 75 let a zároveň jí byl uložen trest ve výměře nepřevyšující 10 let.

Zastavení trestního stíhání

Zastaví se pravomocně neskončené trestní stíhání, s výjimkou trestního stíhání proti uprchlému, od jehož zahájení k 1. lednu 2013 uplynulo více než 8 let, pro trestné činy, za něž trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody nepřevyšující deset let.

Výbuch euforie

Úplně první propustili soudci vězně v Teplicích, kde s nimi měli možnost hovořit i novináři. "Včera byste měli bývali co natáčet. To byl výbuch radosti. Jestli větší než při fotbale? To určitě," řekl novinářům při svém propouštění pětatřicetiletý Milan z Varnsdorfu. Drobného muže přivedlo za mříže neplacení výživného. Spadá do té kategorie amnestovaných, kteří měli trest do výše dvou let. Pan Milan si z něj odseděl čtyři měsíce a ještě před několika dny doufal, že by v únoru mohl být propuštěn na podmínku. Volný už je ale teď a míří domů za matkou a bratrem.

"Abych řekl pravdu, tak mě to překvapilo. Beru to trochu jako dar," řekl novinářům a slíbil, že teď už si svoje povinnosti bude rozhodně platit. Chce si prý co nejdřív najít práci. "Tady jsem taky pracoval, chodil jsem uklízet do města, " dodal.

Chyběla mi čokoláda

Dalším ze šťastlivců, kteří včera díky prezidentské amnestii opustili brány teplické vazební věznice, byl i Láďa (30) z Varnsdorfu. Jeho první kroky vedly do nedalekého obchodu, kde si koupil velkou tabulku čokolády. „To mi chybělo. Chcete taky,“ nabízel s úsměvem redaktorce Blesku. „Jsem šťastný, že jsem venku. Byl jsem tu jen čtrnáct dní, ale bohatě mi to stačilo,“ řekl. „Už nebudu dělat voloviny, kvůli kterým jsem se sem dostal. Už mě tu nikdy neuvidí,“ sliboval. Dodal, že do věznice se dostal proto, že nevykonal veřejně prospěšné práce.

Video  Vězni propuštění díky amnestii  - Pavel Ryšlink
Video se připravuje ...

Soudci budou pracovat nonstop

Blažkův náměstek Daniel Volák uvedl, že vězeňská služba i soudci jsou připraveni pracovat na provádění amnestie 24 hodin denně. Soudci o jednotlivých případech rozhodují přímo ve věznicích. Samotné rozhodnutí soudce v neveřejném zasedání může být velmi rychlé, propouštění vězňů tak budou brzdit spíše technické možnosti věznice.

Propuštění vězni jsou většinou  recidivisté, brzy se vrátí

Ministr spravedlnosti upozornil, že propouštění se nebude týkat vazebně stíhaných. Už dříve uvedl, že podmínky amnestie se vztahují zejména na vězně s tresty uloženými na jeden rok a méně. Amnestie se tak podle něj bude nejčastěji vztahovat na pachatele trestných činů maření úředního rozhodnutí a drobné majetkové kriminality, jako jsou krádeže. Podle předsedy teplického okresního soudu se jedná převážně o recidivisty a myslí si, že takoví se brzy vrátí.

Prezident Klaus oznámil částečnou amnestii v úterý na konci svého novoročního projevu. Odcházející hlava státu udělila amnestii poprvé za svá dvě prezidentská období.

Video  Propuštění vězni odcházejí z věznice Teplice  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Pomoc propuštěným vězňům

Pokud se propuštění vězni obrátí na úřady práce, dostanou mimořádnou dávku okamžité pomoci. Podle mluvčí ministerstva Štěpánky Filipové činí vyplácená částka tisíc korun. "Úřady práce jsou připraveny na to, kdyby se jim propuštění vězni hlásili. Dnes se úřadům odeslaly metodické pokyny, jak by měly postupovat," uvedla mluvčí. Úředníci musí počítat i s náporem uchazečů o zaměstnání.