Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Letošní teplá zima zabíjí v Česku netopýry!

Autor: Jiří Čada - 
28. prosince 2012
22:43

Značný úhyn hrozí netopýrům, kteří nyní v důsledku vysokých venkovních teplot opuštějí hromadně svá zimoviště. Ve volné přírodě však nenacházejí přirozenou potravu a záhy vyčerpáním hynou.

Není týden, aby pracovníci záchranné stanice fauny v Pavlově na Havlíčkobrodsku i několikrát nevyjížděli k odchytu těchto létajících savců. „Především netopýr rezavý a pestrý se nyní s kolísáním teplot objevuje v bytech, na chodbách domů, v nemocnicích,“ vysvětlil Blesku vedoucí pavlovské stanice Jiří Hladovec.

Krmit je budou moučnými červy

Ve stanici se už nyní starají o několik desítek takto zatoulaných netopýrů. Některé znovu zazimovali ve sklepě stanice, zbylé budou celou zimu krmit.

„Probuzení z hibernace je pro netopýra energeticky velmi náročné,“ tvrdí vedoucí stanice. „Ti, kteří mají dostatečné zásoby tuku, znovu zazimuje ve sklepě. Ostatní vykrmujeme moučnými červy, na které si musí zvyknout. Bohužel je na úkor zkrácení jejich života. Zimním spánkem netopýr totiž šetří svůj organismus a může se tak dožít i dvaceti let,“ vysvětluje Hladovec.

Příliš vysoké teploty netopýry zabíjejí

Nejen příliš vysoké teploty této zimy způsobují hromadný úhyn netopýrů. „Mnohé druhy, které ještě před časem běžně zimovaly třeba pod kůrou stromů, hledají nová stanoviště v rozvodných šachtách paneláků a ventilacích domů. Tady kolísají značně teploty a netopýr v takových podmínkách se za zimu i několikrát budí,“ dodal Jiří Hladovec.

 

 

 

xxyy ( 28. prosince 2012 23:49 )

Zimy s výkyvy teplot byly vždycky a netopýři kvůli tomu nevyhynuli i když se o ně nikdo nestaral. Jde o přirozenou regulaci četnosti druhu.

Zobrazit celou diskusi