Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pozor na výprodeje obchodníků: Slevy nedávají zadarmo

Autor: Eva Fraňková - 
27. prosince 2012
05:30

Na povánoční slevy a výprodeje jsou Češi každoročně natěšení jako malé děti. Prodejci to moc dobře vědí a touhu po nákupu zboží se slevou využívají ve svůj prospěch. Někdy se tak stává, že deklarované slevy často žádnými slevami nejsou!

Na slevy Češi slyší. A pokud by je některý obchodník nevyhlásil, v konkurenci by patrně neobstál. „Někteří prodejci ale slevy jen vyhlásí, a k reálnému snížení cen nepřistoupí. Ti rafinovanější na velmi krátký čas ceny zvýší, aby pak mohli přistoupit k jejich snížení na původní úroveň,“ popisuje praxi obchodníků vedoucí poradenské linky časopisu dTest Lukáš Zelený. „Tyto případy jsou ovšem klamavou obchodní praktikou a jsou v rozporu se zákonem.“ Typická je rovněž situace, kdy prodejce láká na vysoké slevy, které se ve skutečnosti týkají jen několika málo výrobků, často i méně zajímavých. „Účel je zřejmý – nalákat zákazníky do prodejny. Zde se o klamavé jednání nejedná, pokud tedy prodejce například netvrdí, že zlevnil veškerý sortiment,“ vysvětluje Zelený.

Pravidla pro slevy jsou jasná. Zlevněné zboží by mělo být označeno konečnou cenou, na výrobku by přitom měla být vyznačena i cena původní. Pro zlevněný sortiment platí také stejná záruční doba, tedy zpravidla 24 měsíců. „Výjimkou by byla pouze reklamace vady, kvůli které byl výrobek zlevněn. Předem deklarovanou vadu již reklamovat nelze,“ uvádí Lukáš Zelený.

anezka.dubova.1 ( 27. prosince 2012 11:32 )

Tady je vše férové,pěkné a kvalitní zboží www.durcr.cz

jozefe ( 27. prosince 2012 10:58 )

ASPON VIDIM JAK SI BLBY NA TEJ FOTCE.

valdom_hayzle ( 27. prosince 2012 10:48 )

Ještě pár měsíců si o tom necháme zdát, a pak to konečně přijde. Všechno jak bylo dřív...

hrouzek ( 27. prosince 2012 09:59 )

Takových darebáckých fíglů jsme si všimli už i v minulých letch.Napřed nenápadně zvýší ceny a pak s velkým slevovým halasem je slevní na původní cenu.Někdy dokonce i vyšší.Takové darebáky patří vyšlehat zasr... metlou a ponořit na pár minut do studené vody.Asi tak jsk to dělávali ve středověku nepoctivým prodejcům.Ale davovou psychózu s tou jejich neuvěřitelnou slevou,to tedy vytvořit dokáží.To je fakt.

Zobrazit celou diskusi