Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Unikát na Vysočině: Vesnici upekli z perníku, padl metrák mouky

Autor: Jiří Čada - 
27. prosince 2012
18:21

Téměř metrák mouky, více než 300 vajec, spousty cukru a nejrůznějšího koření padlo na více než stovku zmenšených replik chalup perníkových Křižánek na Žďársku.

Obyvatelé této obce tak zcela ojedinělým způsobem oslavili titul Vesnice roku 2012.

„Na Vysočině jsme se stali Vesnicí roku 2012. Celorepublikově jsme v této soutěži skončili na třetím místě, což je obrovský úspěch,“ vysvětlil Blesku starosta obce Jan Sedláček.

„Padl tady nápad vystavět Křižánky z perníku a lidi se toho chytli,“ vzpomíná starosta na tehdejší nevšední iniciativu. Dnes perníkovou vesnici roku na Vysočině obdivuje spousta návštěvníků.

„Ten nápad nebyl tak úplně originální. V Norsku už něco podobného existuje. Oni tam mají na ploše asi deset tisíc perníkových chalup, my teprve něco přes sto,“ usmívala se iniciátorka perníkových Křižánek Eva Mošnerová.

Každý z místních včetně i některých chalupářů dostal úkol vytvořit z perníku zmenšený model své chalupy. Došlo i na obecní kostel a radnici.

„Nejobtížnější bylo slepit perník tak, aby ta chalupa vůbec stála,“ vzpomínala na začátky svého perníkářského umění Ludmila Gregorová. Ta postavila z perníku nejen svou vlastní chalupu, ale i kapličku a dům sousedů, kteří na Křižánkách pouze chalupaří.

Ani místní chlapi nezůstali s rukama v kapsách. Pustili se do malování krajiny na pozadí perníkových Křižánek.

„Něco si člověk pamatuje, něco je namalováno podle fotek,“ vysvětloval Karel Socha. Ten ještě s kamarádem strávil asi týden každé odpoledne se štětcem v ruce.

Perníkový model Křižánek je dokonce roku k vidění v místním vzdělávacím centru.

ki33 ( 28. prosince 2012 07:34 )

Úžasné .

ladybug ( 28. prosince 2012 02:07 )

Perníková nádhera!!!!

matyldamatylda ( 27. prosince 2012 23:05 )

Paráda.

mesalina ( 27. prosince 2012 20:57 )

krásné

Zobrazit celou diskusi