Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pozor na náledí: V příkopu skončily i sypače

Namrzlé silnice komplikují dopravu skoro v celé zemi
Namrzlé silnice komplikují dopravu skoro v celé zemi  (Autor: ČTK)
Autor: ljš, ČTK - 
19. prosince 2012
09:43

Ledovka komplikuje dopravu skoro v celém Česku. Silnice se ve většině krajů v Čechách, ale i na Moravě proměnily v pěkné kluziště. Na Liberecku skončily v příkopu dokonce dva sypače.

Před náledím zejména ve vyšších polohách Libereckého kraje varují silničáři. Kluzká byla v noci také silnice první třídy 10 mezi Tanvaldem a Železným Brodem. V příkopě skončily na Jablonecku i dva sypače, které měly vozovky ošetřit. "Doporučuji opatrnou jízdu," řekl krajský dispečer zimní údržby v Libereckém kraji Pavel Pospíšil.

Nehoda dvou sypačů podle něj ovlivnila údržbu silnic na Jablonecku. "Skončily v příkopě na silnici 287 mezi Maršovicemi a Bratříkovem," upřesnil Pospíšil. Podle něj to způsobilo časovou prodlevu při údržbě vozovek. "Všechny silnice by ale již měly být ošetřené," řekl po 6:30.

Karlovarsko

Také silnice v Karlovarském kraji začaly od rána namrzat. "I když se podle předpovědi má přes den oteplit, pozor by si měli dát řidiči ráno zejména na Karlovarsku, Ostrovsku a Mariánskolázeňsku," řekl dnes vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

"V noci i nad ránem byl klid. Ale po 7:00 jsme museli zase vyjet se sypači. Asi se udělala díra v oblačnosti a silnice začaly na mnoha místech namrzat," popsal Bulka.

Vsetínsko

Nesouvislá vrstva zledovatělého sněhu do tří centimetrů se stále drží na silnicích třetí třídy ve vyšších polohách Vsetínska. Dopravu v kraji ráno místy komplikují také mlhy, viditelnost snižuje i mrholení a dešťové přeháňky. Řidiči by proto měli jet opatrně, vyplývá z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Plzeňsko

Ledovka komplikuje dnes ráno především na silnicích nižších tříd dopravu na jihu Plzeňska. Stejná situace je na severním okraji Plzně. Silničáři doporučují velkou opatrnost. V Plzni by se měla situace zlepšit kolem 09:00, v okrese Plzeň-jih během dopoledne. "Ledovka se může místy vyskytnout i na hlavních tazích," řekl dispečer Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Jiří Slapnička. Řidiči hlásí lokální nebezpečí například na silnici z Plzně do Přeštic.

"Všechny sypače máme v terénu, někde už se nám to podařilo zlikvidovat, situace už se lepší," dodal. Zledovatělé silnice jsou také v Plzni a dále směrem na sever na Karlovarsko a Mostecko. Postižena je i silně frekventovaná Karlovarská třída z největšího sídliště Lochotín.

Vysočina

Ve vyšších polohách Vysočiny se v noci na dnešek vyskytovaly sněhové přeháňky, jinde občas prší. Na silnicích nižších tříd v kraji leží zledovatělý sníh krytý drtí. Solené hlavní tahy jsou holé a mokré. Silnice jsou sjízdné, ale řidiči by měli být opatrní, uvedla krajská správa a údržba.

Jižní Čechy

Na jihočeských silnicích druhé a třetí třídy leží místy zbytky sněhu po pluhování, hlavní tahy jsou většinou po chemickém ošetření mokré. Podle správy a údržby silnic jsou všechny vozovky se zvýšenou opatrností sjízdné. Na Táborsku a Českokrumlovsku padá déšť se sněhem, na Šumavě je místy mlha. Řidiči musí počítat se sníženou viditelností i na dálnici D3. Meteorologové varují před ledovkou.

Přepověď

Meteorologové předpovídají zataženou oblohu pro celý den s deštěm, v polohách nad 500 metrů by mělo sněžit. Místy bude mlha. Nejvyšší denní teploty budou od jednoho do čtyř stupňů Celsia, na horách od minus tří do nuly.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi