Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Tajemství Nečasovy kuchyně: Na vládě se jí za lidové ceny!

V Nečasově jídelně se najíte za babku. Škoda, že to není pro všechny
V Nečasově jídelně se najíte za babku. Škoda, že to není pro všechny  (Autor: Archiv Blesku, vitbarta.cz)
Autor: ljš, simao.k - 
29. listopadu 2012
12:28

Kdy naposledy jste za hlavní jídlo s polévkou zaplatili méně než 30 korun? Za minulého režimu, odpovídáte asi. Na Úřadu vlády se ovšem čas zastavil právě v této době. Premiér Petr Nečas si se svými ministry a úředníky obědvá za pohádkové ceny. Není divu, že se nebojí od ledna ještě zdražovat.

Dáte si kuře na paprice s těstovinou a k tomu krkonošskou kulajdu? Zaplatíte 24 korun. V takových cenových relacích se pohybovaly obědy na Úřadu vlády v roce 2011. Ministry Nečasovy vlády to možná vedlo k domněnce, že se v naší zemi nežije tak špatně, a tak neváhají ceny potravin díky vyšší DPH od ledna ještě zdražit.

Jídelníčky z loňského roku zveřejnil na své stránce poslanec Věcí veřejných Vít Bárta. A přidal k nim tvrdou protivládní kritiku, se kterou ovšem přichází tak trochu s křížkem po funuse. Jako ministr Nečasovy vlády na jaře loňského roku proti takto nízkým obědům na vládě rozhodně neprotestoval a v tamní jídelně mu jistě chutnalo.

Vládní jídelníček Vládní jídelníček | Archiv Blesku, vitbarta.cz

Vládní jídelníček Vládní jídelníček | Archiv Blesku, vitbarta.cz

Mluvčí vlády: Nejde o konečné ceny jídla

K cenám ve vládní kantýně se vyjádřil mluvčí vlády Michal Schuster: "Ceny, uvedené na jídelním lístku, nejsou konečnou cenou jídla," napsal Blesku.

A pokusil se rozšifrovat původ překvapivě nízkých částek: "Představují pouze tu část ceny, kterou si platí zaměstnanci přímo při odběru jídla. Další část doplácí Fond kulturních a sociálních potřeb (FKSP), který si financují – stejně jako v ostatních podnicích či organizacích – formou odvodu ze svých mezd právě zaměstnanci, a zbytek hradí zaměstnavatel, tedy Úřad vlády ČR," vysvětluje Schuster.

Nižší ceny jídla označuje za stejný zaměstnanecký benefit, jako jsou třeba stravenky. A uvádí i konkrétní příklad ze současnosti. "Treska s bylinkami a grilovanou zeleninou stojí celkem 95,60 Kč. Zaměstnanec zaplatí 45 Kč. K tomu FKSP přidá 12,60 a 38 Kč připlatí zaměstnavatel," dodává s tím, že se ceny oproti jaru 2011 skutečně prý zvýšily. Novou, aktualizovanou podobu vládního jídelníčku, však bohužel neposkytl.

svobin ( 5. prosince 2012 15:02 )

ale vždyť si za to můžem sami,nebo aspon ti co zvonili klíčema ,ted je už ale pozdě,bohatí budou bohatnout a smát se nám jak jsme jim naletěli

ladislavklement ( 3. prosince 2012 20:34 )

Ze státního rozpočtu je na provoz kantýny, restaurací a hospod ročně vyčleněno cca 46 milionů Kč. Jedná se sice o drobky, ale v době snižování platů a rušení benefitů státním zaměstnancům by bylo ohleduplné tyto výdobytky poslanců zrušit a kantýny a restaurace ponechat tržnímu hospodářství.

ladislavklement ( 3. prosince 2012 20:33 )

Název pokrmu Cena v poslanecké kantýně Cena v běžné restauraci Hovězí vývar s těstovinami a zeleninou 3,- 30,- 150 g Vídeňský guláš, houskové knedlíky 63,- 145,- 150 g Srbský vepřový kotlet, rýže 63,- 185,- Omeleta se sýrem, vařené brambory 34,- 115,- 150 g Makedonský vepřový steak (šunka, hořčice, česnek, sýr) 62,- 185,- 150 g Gratinovaná vepřová panenka (šunka, sýr) 78,- 205,- 150 g vepřová panenka „Pireus“ (sýr, balkánský sýr, koření Gyros 79,- 210,- 150 g Kuřecí steak „Hawai“ (ananas, sýr) 71,- 160,- 150 g Kuřecí soté „Palermo“ (uzená šunka, kečup, italské koření) 73,- 195,- 150 g Kuřecí řízek smažený 54,- 160,- 150 g Krůtí steak zapečený s chřestem 67,- 215,- 150 g Krůtí steak s česnekovým máslem 53,- 165,- 430 g Salátový talíř se šunkou a sýrem, pečivo 35,- 120,- Tatarská omáčka 4,- 20,- Ďábelská omáčka 4,- 25,- Brambory opékané 6,- 35,- Brambory hranolky 11,- 35,- Brambory zlaté 12,- 40,- Bramborové roští 8,- 35,- Rýže dušená 4,- 30,- Káva Presso 6,- 25,- Káva turek 6,- 25,- Čaj černý 3,- 15,- Kofola 2dcl 7,- 25,- Pivo Gambrinus 7,- 30,- Pro zajímavost: v červenci 2006 vážilo 200 poslanců 15 830 kg, v červnu 2010 ti samí poslanci vážili 18 130 kg. To znamená, že poslanci za 4 roky v poslanecké sněmovně přibrali 2 290 kg, jeden průměrný poslanec za 4 roky přibral 11,45 kg. K jejich nadváze a obezitě také přispěla jejich poslanecká kantýna. Pokud představitelé státu zrovna nepobývají v poslanecké sněmovně, mohou využít další z 8 sněmovních hospod. Sněmovní hospody: Poslanecký klub 1 – dolní parlament Poslanecký klub 2 – U Roury Poslanecký klub 3 – U Rückla Poslanecký klub 4 – v podzemí ve sklepě Poslanecký klub 5 – pod palácem Smiřických Restaurace Sněmovní 1 – i pro úředníky Restaurace Sněmovní 2 – největší restaurace Kavárna Demokracie – jenom pro poslance a senátory Kavárna u hlavního sálu – skandál Petra Kotta z ODS Ze státního rozpočtu je na provoz kantýny, restaurací a hospod ročně vyčleněno cca 46 milionů K

gordon ( 1. prosince 2012 19:50 )

za tyto ceny běhají s kendelíny a nosí obědy pro rodinu-pardon,na tu většinou s.e.r.o.u,ale pro MILENKY.Asistentky typu "dře jak klisna" si dojdou vlastnonožně přímo do jídelny.

oldedek ( 1. prosince 2012 12:38 )

Jó Nečas to má "těžký" - téměř zadarmo žere, zadarmo dře s Náďovou - teda zadarmo - za naše - přitom je vůl jak anděl - kdo z vás to má - vite pane Panděroubek ?!?

Zobrazit celou diskusi