Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nové vozy pro šéfy antimonopolního úřadu: Okázalý luxus pro úředníky!

Antimonopolní úřad se chystá rozšířit svůj vozový park (ilustrační foto)
Antimonopolní úřad se chystá rozšířit svůj vozový park (ilustrační foto)  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, INT - 
19. listopadu 2012
18:19

Antimonopolní úřad vypsal nové výběrové řízení. Rád by obohatil svůj vozový park, ale ne jen tak o ledajaké kousky. Vysoký výkon je podmínkou, stejně jako vestavěná televize. Řídí se patrně dřívějším vysvětlením z NKÚ, že ze špatně vybavených vozů by prý úředníci vylézali unavení a vystresovaní.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže vyvěsil na internet novou veřejnou zakázku. Chystá se pořídit dvě limuzíny vyšší střední třídy. Zmíněná kategorie je ovšem pěkně široká - zahrnuje třeba Škodu Superb, BMW pětkové řady, Audi A6 aj.

Televize, litá kola a třílitr

A tak úřad vypsal ve třiceti bodech i minimálními požadavky. Aby bylo jasno, o co úředníci stojí. A jak už to úřední šiml umí, pamatovali zadavatelé důsledně na první poslední.

Mezi požadovanou výbavou tak figuruje třeba "příjem digitálního televizního vysílání se zobrazovacím zařízením", či přehrávání hudby na autorádiu přes USB výstup. Ale také třeba osmnácti palcová pěti paprsková litá kola. Všechno pěkně seřazené, bod po bodu.

"Zadavatel vylučuje možnost variantních řešení," zní pak neúprosně v zakázce? Není televize? Na zakázku zapomeňte.

Po požadavcích na výbavu následují další na celkové provedení automobilu. A z nich vyplývá i to, že úřad nestojí o nějakého dieselového "lenocha", ale našlapaného "benzíňáka", minimálně třílitr.

Požadavky jsou odpovídající, brání se úřad

Předpokládaná částka, kterou úřad na nákup uvolní, je 2 800 000 Kč. Bez DPH. Lhůta pro podání nabídek skončila dnes ve 13. hodin. Nechme se tedy překvapit, jaké vozy si úřad pořídí.

Jak ale upozornil server iDnes.cz, který na veřejnou zakázku upozonil, třeba takový Senát byl při pořizování čtyř vozů loni přece jen skromnější a vyhradil si na ně 3,2 milionu... 

"Požadavky na výbavu jsou odpovídající nárokům na bezpečnost a spolehlivost vozidel, jakož i na reprezentativní funkci, která nedílně patří k roli vedení ÚOHS," brání však zakázku mluvčí úřadu Martin Švanda v reakci pro iDnes.cz.

Když ale o něco slabší vozy nakupoval třeba Nejvyšší kontrolní úřad, byli jeho zástupci ještě sdílnější a poskytli pohled do nitra úředníkovi duše: "Nelze očekávat jejich maximální výkon, pokud budou po dojetí na místo unaveni, s bolavými zády a vystresováni z jízdy," hájila tehdejší tendr mluvčí NKÚ Radka Burketová.

 

zadnice ( 20. listopadu 2012 13:03 )

A ty občane plať a ty důchodče počítej s mnohem nižší penzí, protože není tu jen NKÚ, ale mnoho dalších "politických" vyžírků!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oldedek ( 20. listopadu 2012 12:06 )

Prostě *** ...

jahodove_ticho ( 19. listopadu 2012 21:18 )

Zmetci. To jako z naftovýho dvoulitru bez hliníkovejch kol vyleze úřední ovado unavený??? si dělaj prdeI???????

Dannero ( 19. listopadu 2012 20:34 )

andrealounova: pokud někdo propaguje podvod, je sám podvodník. Stačí si o tom něco přečíst že takové nabídky jsou jen hezky zabalené okrádání lidí.

evelajn3 ( 19. listopadu 2012 19:57 )

chytrolínek opět mluví slušně jen by mě zajímalo kdy pracujeě když zde trávíš 24 h socko

Zobrazit celou diskusi