Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřela žena, která odhalovala podvody v potravinách! Šéfredaktorka dTestu Ida Rozová

Ida Rozová zemřela po těžké nemoci v sobotu ve věku 61 let
Ida Rozová zemřela po těžké nemoci v sobotu ve věku 61 let  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, rum, ida - 
19. listopadu 2012
14:48

Náhle a nečekaně zemřela v sobotu 17. listopadu zakladatelka a dlouholetá šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová. Bylo jí 61 let. Blesku zároveň tisková mluvčí dTestu Nikola Švábová potvrdila, že byla Rozová v plné síle a pracovním nasazení.

„S velikou lítostí a smutkem v srdcích oznamujeme, že nás navždy opustila zakladatelka časopisu dTest a jeho dlouholetá šéfredaktorka, paní Ida Rozová," vyšlo v oficiálním vyjádření časopisu dTest.

Dcera feťačka

Idě Rozové se dařilo budovat spotřebitelský časopis plný rad, život  jí ale  předhodil jednu z nejtěžších překážek. Její dcera začala v 15 letech fetovat.

„Vlezla jsem jí do věcí a našla její »nádobíčko«. Byla jsem zoufalá. Hledala jsem všechny dostupné informace a osobně dceru dovezla do bohnické léčebny,“ vypráví Rozová v rozhovoru pro časopis Ona dnes.

Došlo to tak daleko, že vyhodila své jediné dítě z domova. „To rodičům feťáků poradí každý odborník. Protože vaše dítě začne dřív nebo později doma krást, aby mělo na drogy.“ Když ji vyhodila na ulici, prohledávala feťácká doupata, aby viděla. jak se dceři daří. 

Dcera se vzpamatovala

„Potkalo ji to nejlepší, co ji potkat mohlo. Kradla a skončila ve vězení,“ přiznala v rozhovoru časopisu Ona Dnes Rozová. Nyní bydlí se svým novým přítelem, našla si práci, začala splácet dluhy, dodělává si školu. Začala se vídat i se svým synem. Ten nyní chodí do třetí třídy. Kdo se o něj bude nyní starat, musí vyřešit soud.

Ida Rozová vystudovala práva

Ida Rozová se narodila 1. dubna 1951 v Krucemburku na Vysočině. V Praze vystudovala Právnickou fakultu UK. Přednost ale dostala publikační činnost. Spolupracovala s Mladým světem a v humoristickém časopise Dikobraz vedla rubriku »Vaše starosti na naše ostny«.

Právě znalost práv a novinařina, které zasvětila svůj život, jí umožnily odborně radit nám všem – tedy spotřebitelům. V roce 1992 založila měsíčník dTest. Ten publikuje testy výrobků a upozorňuje na nebezpečné či nekvalitní produkty. Svým čtenářům přibližuje práva kupujících a povinnosti prodávajících. Inspirací jí bylo občanské sdružení ve Velké Británii.  Jejím krédem bylo »objektivně, nezávisle, bez reklam.«

75pedro ( 23. listopadu 2012 18:54 )

Paní Idu si navždy zapamatuju díky kamarádovi. Před pěti lety mu při couvání nabourala auto, a z místa ujela. Naštěstí si svědci všimli SPZ. Když k ní domů přišli policisté, vyhrožovala jim stylem "víte kdo já jsem". Policisté se nezalekli a paní Rozová se přiznala. Nikdo není čistý...

sonyka ( 20. listopadu 2012 12:51 )

je jí škoda,ať se to někomu líbí či nelíbí-jen je ta informace o náhlém odchodu trochu neúplná.Poznala jsem ji osobně a byla moc příjemná,tak bych ráda věděla.zda jí někdo ublížil nebo proč ten náhlý odchod.To není touha po senzaci,jen že u méně důležitých lidí tato informace nechybí!!!

manizna ( 20. listopadu 2012 07:36 )

R.I.P. ... A nikdo není dokonalý,tudíž nikdo neví co je pravda a co ne a taky se připojuji k tomu,že ne všechny testy,které měly být na 1* na 1* byly

patrikpat ( 20. listopadu 2012 04:53 )

Taky se připojuji. Škoda takových lidí...

elshiabi ( 20. listopadu 2012 04:17 )

jestli Vás štvou názory druhých, tak přestaňte navštěvovat diskuze

Zobrazit celou diskusi