Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nejstarší nosorožčice Zamba slavila: Dostala dort a drbadlo

Autor: Jana Ulrichová - 
19. listopadu 2012
17:15

V ústecké zoo se dnes slavilo, a to hned ze dvou důvodů. Zamba, samice nosorožce tuponosého, která přišla do Ústí přesně před 32 lety, se dožila úctyhodných 42 let. Stala se tak nejstarším nosorožcem svého druhu v Unii českých i slovenských zoologických zahrad.

Zamba přicestovala do Ústí společně se samicí Sašou přímo z Afriky. Brzy se k nim připojil i samec Dan. „Všichni tři pocházeli z odchytu z volné přírody. Jejich domovinou byla africká rezervace Umfolozi a do České republiky přišli díky expedicím Josefa Vágnera,“ uvedla mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Zůstala sama

Od jara 2008 je Zamba osamocená, neboť Saša a Dan uhynuli krátce po sobě v důsledku vysokého věku. Saše bylo tehdy 43 a Danovi 44 let. Zamba, která teď společně s orangutanem Ferdou patří k nejstarším obyvatelům zoo, však svoji samotu snáší podle ošetřovatelů poměrně dobře. „Je to mazel, má ráda, když ji podrbeme,“ řekla její ošetřovatelka Michala Králová, která se o Zambu stará třetím rokem.

K narozeninám jí společně s kolegy nachystala dort ze sena, otrub, ovoce, zeleniny, tvrdého pečiva a dalších dobrůtek jako je kiwi, banán, pomeranč, ananas a hroznové víno, na kterém si Zamba s rozvahou pochutnala. Navíc dostala i praktický dárek, speciální kartáčové drbadlo.

Denně spořádá půl metráku

Nosorožec tuponosý spořádá denně 40 – 50 kg krmiva. Základ (30 – 40 kg) tvoří seno, v létě čerstvá tráva. Zbytek jídelníčku tvoří mrkev, jablka, krmná řepa a 2 – 3 kg jaderných krmiv. Občas dostává na přilepšenou pečivo.

Video  Nejstarší nosorožec v Česku slavil narozeniny  - Jana Ulrichová
Video se připravuje ...

Pytláci je už téměř vyhubili

Nosorožec tuponosý je hned po slonu druhým největším suchozemským savcem. Na délku má až 4 m a váží přes 2 tuny. Má dva rohy, dolní roh může být dlouhý dokonce až 1 m, zatímco horní roh je spíše zakrnělý. Je kriticky ohrožen, neboť ve volné přírodě se stále stávají obětí pytláků. Důvodem jsou právě jejich rohy a tradiční pověra o jejich zázračných léčivých účincích.

naidka ( 19. listopadu 2012 20:04 )

Kde jsou "celebrity" na narozeninovou párty, třeba by některé vyzkoušely i to drbadlo.

lubicka ( 19. listopadu 2012 18:30 )

Minulý měsíc jsem byla v ZOO a docela zachovalá, když jsem na ni koukala.Je prostě o krapet mladší

Zobrazit celou diskusi