Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Příběh Tomáše Pitra: Playboy s ďáblem v těle

Autor: Eva Pospíšilová, lmk - 
15. listopadu 2012
05:00

Paroubek mu říkal Nepřítel státu… Je pohádkově bohatý, plakal na pohřbu mafiána Mrázka a ruce má ještě otlačené od vězeňských pout. Tak by mohl znít v krátkosti životní příběh Tomáše Pitra (41). Ten pokračuje: v úterý ho pustili z basy.

Pro někoho je Pitr gangster s tváří playboye, který vysál z několika podniků stamiliony. Pro jiné zase šikovný podnikatel, který dokázal využít období divoké privatizace a děravé zákony. Pro své rodiče je to nejhodnější člověk, kterého dostali do maléru druzí. A mnoho žen v něm vidí něžného drsňáka, na kterého se vyplatí počkat…

Slzy

V tuto chvíli je Pitr opět volný. Jeho první svobodné kroky ovšem nevedly za ženami. Celých 28 měsíců, co byl zavřený, se netěšil na nic jiného než své děti. Má jich pět, tři vlastní syny a dvě nevlastní dcery, a od doby, co ho ve Švýcarsku zatkli, je neviděl. „Nechtěl jsem, aby za mnou do vězení chodily,“ zdůvodnil to Blesku Pitr. „Hned po propuštění se za nimi rozjel,“ popsal rodinný známý. Setkání bylo velmi emotivní. „Klukům ukápla i nějaká ta slzička,“ vylíčil Blesku a doplnil, že na krajíčku měl i podnikatel, okoralý vězením a přestřelkami s politiky.

Strach

Pitr si teď zvyká na normální život. A oproti minulosti, kdy se kvůli výhrůžkám bál o sebe a nejbližší, prohlašuje, že teď už strach nemá. „Situace je jiná, nová. Je to víc než šest let,“ řekl MF Dnes. Kvůli podmínce musí tři roky sekat dobrotu.

Pouta

A co bude Pitr dělat dál? Prý by rád podnikal v energetice a žil ve stomilionové vile v Jesenici u Prahy. Venčit tu zřejmě bude i svého psa Arta. Jen asi opatrněji. Při této činnosti mu totiž před lety ve Švýcarsku nasadili pouta...

Od zelináře k bohatství

● Nedokončil strojní průmyslovku a jako dvacetiletý začal podnikat se zeleninou.

● Na začátku 90. let zbohatnul díky obchodům s rumem, poté měl velkoobchod s potravinami.

● Koupil část bývalé firmy Balírny, z níž se vyvinula Marila. Pitrova skupina, v níž byly dřív i konzervárny Seliko, zřejmě kontroluje i další firmy. Pitr se k nim oficiálně nikdy nehlásil.

● V roce 2000 Pitr se společníky po pádu IPB ovládl Setuzu. Firmu poté kontrolovala společnost Český olej, jež v roce 2005 získala od státu i rozhodující zbytek akcií.

● Figuroval v řadě politických kauz. Expremiér Jiří Paroubek označil Pitra za »nepřítele státu«.

● V červnu 2006 byl Pitr pravomocně odsouzen za daňové delikty za 51 milionů korun k pětiletému trestu vězení.

● Do věznice nenastoupil. Od června 2007 se skrýval.

● Čelil stíhání v souvislosti s firmou Setuza, kde vyvedení akcií z Agrokreditu mělo způsobit škodu přes 700 milionů.

● Švýcarská policie ho zatkla až v červenci 2010.

● Letos v dubnu byl převezen do Česka do vazební věznice v Brně.

● Ještě před návratem Pitr požádal o obnovu procesu.

● V novém procesu v případu akcií Setuzy a Milo Surováren byl odsouzen na tři roky nepodmíněně.

evelajn3 ( 17. listopadu 2012 20:50 )

evelajn3 ( 17. listopadu 2012 20:49 )

evelajn3 ( 17. listopadu 2012 20:49 )

mirkazam ( 17. listopadu 2012 17:47 )

Myslím, že Paroubek je ten poslední,který by měl někoho nazývat nepřítelem státu...

hlinsko ( 15. listopadu 2012 15:39 )

Ano, Paroubek měl pravdu, tento póvl spřažený s Modrou stranou, který spojoval zločince Mrázka, Charouze, Klause, Tykače, Dalíka, Vidíma, Salzmana,Tesaře, Procházku, Šloufa - ten je dokonce propojoval se soc. demokracií...tak ten nám rozkradl po listopadu republiku a zmrvil veškerou podnikatelskou morálku a narušil tržní principy, protože to kvantum nakradených peněz absolutně zdevastovalo fungování normálního tržního mechanismu.

Zobrazit celou diskusi