Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V africkém Togu zatkli českého studenta: Pro špionáž!

Policie v Togu zadržela českého studenta Radima Tobolku kvůli podezření ze špionáže
Policie v Togu zadržela českého studenta Radima Tobolku kvůli podezření ze špionáže  (Autor: profimedia.cz, Univerzita Hradec Králové)
Autor: ČTK, ljš - 
13. listopadu 2012
21:58

Doktorand hradecké univerzity Radim Tobolka odjel do afrického Toga studovat tamní politický systém. Kvůli svému nadšení pro politologii si však odtud odnese velmi ošklivé zážitky. Byl totiž zatčen pro špionáž!

V africkém Togu byl v sobotu tajnou policií zadržen doktorand královéhradecké univerzity Radim Tobolka. Je podezřelý ze špionáže. Podle zástupců univerzity Tobolka v Togu zkoumal politické strany pro svou závěrečnou práci v oboru politologie a afrických studií. Informovala o tom Česká televize.

Případem se už zabývá české ministerstvo zahraničí. "Na místě je velvyslanec, který se pokouší situaci řešit. Zatím máme informace, že pan Tobolka je zadržen pro podezření ze špionáže a nebylo mu sděleno obvinění," řekl ČT mluvčí ministerstva Vít Kolář.

Tobolka je prý v pořádku. Podle velvyslance se podařilo tamní úřady přesvědčit, že jde o nedorozumění. Tobolka by prý mohl být v příštích dnech propuštěn. Děkanka hradecké univerzity Pavlína Springerová ČT sdělila, že Tobolka již absolvoval několik zahraničních pobytů.

Kvůli obvinění ze špionáže jsou již více než dva měsíce na řeckém ostrově Limnos zadržováni zaměstnanci firmy Bohemia Interactive, která vyvíjí počítačové hry. Obvinění podle řecké policie natáčeli a fotografovali citlivé vojenské objekty, aby měli podklad pro nově vznikající bojovou počítačovou hru.

castelo ( 14. listopadu 2012 09:41 )

castelo ( 14. listopadu 2012 07:21 )

Chtěl změřit sloní houno a nevyšlo to

Zobrazit celou diskusi