Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zoufalé mámy zadržených Čechů v Řecku: Nejsou to špioni, vraťte nám je!

Autor: Monika Rubešková - 
18. září 2012
15:20

Ve vteřině se jim změnil život. Dosavadní starosti jsou malicherností proti tomu, co nyní prožívají rodiny Martina Pezlara (28) a Ivana Buchty (33), dvou Čechů obviněných v Řecku ze špionáže. "Je to absurdní obvinění, zlý sen, ze kterého bychom se chtěly probudit," řekly Blesku maminky obou mužů.

Dosud se neznaly, přesto spolu nyní prožívají nejhorší žal, který matka může mít. Iveta Pezlarová (48) ze Zastávky u Brna a Hana Buchtová (57) z Ústí nad Labem bojují o své syny. Ti byli minulý čtvrtek obviněni ze špionáže na řeckém ostrově Limnos. Údajně si měli fotit vojenské objekty.

„Je to totální nesmysl. Oba jsou úplně normální kluci, jejich prací i koníčkem jsou počítače. Nejsou to žádní špioni,“ říká Martinova maminka Iveta. Právě počítače jsou ale patrně příčinou jejich zatčení.

V zaměstnání se podíleli na vývoji počítačové hry, která se odehrává na Limnosu. Když ji dokončili, chtěli se na místa jako běžní turisté podívat. Odletěli 4. září, za pár dní je zadržela policie, protože údajně fotili vojenská zařízení, a nyní jsou obviněni ze špionáže. Hrozí jim až 20 let vězení!

Nechtěli trápit rodiny

„Já se to dozvěděla minulé úterý z médií. V tu chvíli se zastavil svět. Najednou v sobě zmobilizujete síly, o kterých ani nevíte, že je máte, a chcete jediné – zachránit své dítě,“ pokračuje Iveta.

Martin a Ivan se už párkrát rodinám ozvali, šlo o zhruba dvouminutové telefonní hovory. Momentálně jsou internovaní v jakémsi táboře společně s dalšími mnoha cizinci. „Jsou to hodní kluci. Původně ani snad nechtěli, abychom to věděli. Nechtěli nás trápit,“ přidává se Ivanova maminka Hana a do očí se jí derou slzy.

Na Ivana doma čeká dvouletá dcerka a těhotná manželka. „Syn žije jen pro rodinu, veškerý volný čas věnuje dcerce. Snachu se snažíme chránit, je v pátém měsíci,“ dodává Hana. I na Martina doma čeká přítelkyně Jana.

„Kdyby jeli někam mezi lidožrouty a stalo se jim tohle, řeknu si »proč jezdili zrovna tam?« Ale oni jsou v Řecku, v zemi EU, kam jezdí tisíce Čechů na dovolenou. Věříme, že bolest, strach a vyčerpání, které nyní prožívám, vystřídají slzy štěstí a že budeme zase objímat naše syny,“ věří obě mámy společně.

Co se bude dít dál?

Dagmar Raupachová, právní zástupce rodin

Dagmar Raupachová, právnička Dagmar Raupachová, právnička | profimedia.cz
„Situace je velmi vážná a je potřeba velmi rychle jednat. Bohužel nyní řečtí soudci stávkují, takže musíme vyčkávat. Já osobně se domnívám, že ta důkazní situace hovoří ve prospěch obou mužů. Troufnu si odhadnout, že určitě nedošlo k úmyslnému trestnému činu. V těchto závažných kauzách se nedá odhadnout scénář, jsou běžné velké zvraty během řízení. Předpokládám, že se stát do toho vloží a v tomto smyslu s ním budu i jednat.“

Vít Kolář, mluvčí ministerstva zahraničí

Vít Kolář, mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář, mluvčí ministerstva zahraničních věcí | archiv Blesku
„Je to výjimečná situace. Není zcela běžné, by byli čeští občané obžalovaní ze špionáže. Na místo jsem vyslali konzulku, která nás informuje o vývoji situace. Oběma mužům jsme nabídli obhájce, zajistili kontakt s rodinou. Předpokládáme, že obhajoba se bude snažit, aby byl čin špionáže překvalifikován. Komplikuje to stávka soudců, která bude trvat ještě nejméně čtyři dny. Možnosti státu jsou tu však omezené, nemůžeme vstupovat do projednávání orgánů řeckého státu. Případ nicméně velmi sledujeme.“

 

mandat ( 19. září 2012 06:49 )

Kdyz je nekdo v zahranici, musi se take podle toho chovat.Neni mi jich ani ttrochu lito.

ixtlil ( 19. září 2012 00:54 )

Dobrý den , to obvinění je poněkud jako sto let za opicemi. Každý stát, který má zájem znát rozložení řeckých sil, tuto a jiné základny má již dávno nasnímkovány online ze satelitu . Takže jejich snímky mají asi hodnotuu jako pohlednice. V první řadě asi jim žádná nepřátelská mocnost nezadala tyto snímky opatřti (s cílem napadnout Řecko) a i jejich uveřejnění na internetu je s nepatrnou bezpečnostní hodnotou . Asi jako šašci lampasáci nám zakakzovali dělat v 1983-1984 oheň na áčku(A264) a přitom již na rakouské televizi bylo áčko k vidění včetně lampasáků s výložkami . Takže justiční hloupost.

mandat ( 18. září 2012 21:57 )

Jen at je zavrou.

djaba ( 18. září 2012 21:36 )

Obávám se , že tam čecháčky považují za rusáky . Ostatně , kde nás nepovažují .

zelena.karkulka ( 18. září 2012 20:52 )

je mi to jedno

Zobrazit celou diskusi