Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dva Čechy zatkli v Řecku pro špionáž: Tvoříme videohru, tvrdí

Češi fotili v Řecku vojenské objekty údajně kvůli tvorbě videohry
Češi fotili v Řecku vojenské objekty údajně kvůli tvorbě videohry  (Autor: profimedia.cz - ilustrační foto)
Autor: Ladislav Leimer, ČTK - 
11. září 2012
08:57

Dva čeští občané byli zatčeni v Řecku. Důvodem je údajná špionáž vojenského objektu. Češi však svorně tvrdí, že pořizovali záběry pro videohru ARMA 3, na které pracují.

Dvojice Čechů byla zatčena na ostrově Lemnos. Fotila tam místní vojenské objekty. Češi se hájí tím, že záběry chtěli použít pro připravovanou videohru ARMA 3, na které pracují. Kontrola fotoaparátu a videokamery podle ruské agentury RIA-Novosti ukázala, že čeští občané pořídili snímky strategických objektů včetně vojenských táborů.

Fotili pro videohru ARMA 3

Češi pracovali na vojenském simulátoru ARMA 3 a pracují pro vývojářské studio Bohemia Interactive. Napsal to server naftemporiki.gr. Zadrženým je 28 a 30 let. Pořídit měli snímky vojenských základen i táborů. Vojensský simulátor ARMA patří k nejúspěšnějším českým videohrám. Řecká policie tvrdí, že muže zadržela při fotografování a natáčení v místech zřetelně označených výstražnými nápisy.

Vznikli do označeného prostoru

Podle policistů muži vnikli do vojenského prostoru. "Budeme čekat, zda Řekové vznesou obvinění a jaké," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Vír Kolář o dalším postupu českého státu. Zároveň připomněl základní pravidlo cestování: řídit se zákony a nařízeními dané země. "Pokud jsou tedy někde cedule o zákazu fotografování, měli by to lidé respektovat, to se týká i zákazu vstupu," dodal mluvčí.

Zobrazit celou diskusi