Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bratři advokáti z auta smrti: Nebyla to naše chyba, rodinám jsme vyjádřili soustrast

Autor: Ondřej Požár - 
13. listopadu 2012
12:57

Bratři advokáti Michael a Josef Bartončíkovi, jejichž auto smrti zabilo při rallye v Lopeníku čtyři dívky, tvrdí, že šlo o nešťastnou událost, kterou prý nemohli ovlivnit. Chybu údajně na trati neudělali! A rodinám obětí vyjádřili soustrast.

Právníci-závodníci mají společnou advokátní kancelář, která prý zastupuje i aktéry známé metanolové aféry, v Brně v ulici Koliště. Josef Bartončík měl v pondělí u soudu zastupovat jednoho z obžalovaných v kauze tzv. Toflova gangu.

Do soudní síně však nedorazil a poslal za sebe náhradníka. Ani vedoucí sekretariátu v jejich kanceláři nebyla sdílná a odkázala na tiskové prohlášení obou bratrů Bartončíkových.

Chyba není v posádce, panovala profesionální atmosféra

"S ohledem na některé nepřesnosti, jež se objevily v médiích stran tragické události při automobilové soutěži Rally show Uherský Brod, jsme nuceni, ač neradi, podat tiskové prohlášení," řekli bratři.

"Oba dva jsme pravidelnými účastníky rally již od roku 2001, tj. po dobu více než deseti let. Příčinu nehody po důsledné analýze nespatřujeme v chybě posádky,“ tvrdí bratři advokáti.

Podle nich po celou dobu jízdy předcházející nehodě ve vozidle panovala zcela profesionální a zodpovědná atmosféra.

„Nic, tj. ani chování vozu, ani charakter úseku v inkriminovaném místě nenaznačovalo jakoukoliv abnormalitu. V úseku asi deseti metrů po překonání horizontu dostalo vozidlo racionálně nevysvětlitelný boční impuls, který s ohledem na rychlost vozidla a šířku tratě nebylo možné korigovat. Vozidlo opustilo vozovku a stalo se neovladatelným,“ hájí se Josef a Michael Bartončíkovi.

Auto jelo podle nich až do místa střetu s diváky souběžně s vozovkou, a to ve vzdálenosti maximálně dvou metrů od kraje vozovky.

Video  Na místě nehody jsou svíčky, fotky a plyšáci  - Slávka Červená
Video se připravuje ...

„Důvodem vzniku tragédie se tak jeví souhra nešťastných a na straně posádky nepředvídatelných okolností,“ uvedli závodníci z auta smrti s tím, že tato fakta „objektivizují i dosavadní výsledky vyšetřování nehody“.

Žádná ze shora uvedených skutečností však podle zdrcených advokátů nemůže vyjádřit míru úcty mladým obětem neštěstí. "Hloubku bolesti, kterou cítíme s pozůstalými a všemi, jichž se tato obrovská tragédie dotkla. Vnímáme obrovské zoufalství rodinných příslušníků a vyjadřujeme jim nejhlubší soustrast,“ píší v prohlášení Bartončíkovi.

rolpa ( 18. listopadu 2012 16:59 )

Ten ridic nema zadne moralni kvality,sebekazen,disciplinu,zodpovednost ono to ani jinak nemohlo dopadnout.Ze silnice by vyjel tak jako tak .Smulu meli ty obeti ze v tom okamziku jeho selhani tam staly prave ony , ono by se to i tak stalo na kteremkoli jinem miste a to jen a jen jeho hlouposti .

rolpa ( 18. listopadu 2012 16:50 )

clio ( 18. listopadu 2012 12:08 )

Zakazat tyhle zavody

zdepa ( 18. listopadu 2012 09:57 )

Je třeba tento sport pro vyšinuté zcela eliminovat z obydlených území a převést ho do pouště. Ať si tam pomatenci nahánějí rychlostní rekordy a přestanou zabíjet nevinné lidi.

tina.vitaskova ( 18. listopadu 2012 06:40 )

Bezpáteřní, bezcharakterní advokáti, co se dá od nich čekat. Boží mlýny, prosím, pohněte se!!!

Zobrazit celou diskusi