Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Svaz konečně zasáhl: Rallye se už letos nepojede!

Autor: ČTK, ljš, rvs - 
13. listopadu 2012
16:18

Čtyři zbytečně zmařené mladé životy a obrovská vlna nevole, která se proti závodům rallye zdvihla, donutily představitele tohoto sportu jednat. Poslední dva závody, která byly v tomto roce plánovány, se nepojedou. Svaz je po dnešním jednání zrušil. Pro zákaz hlasovali i čtenáři Blesk.cz.

Závěrečné dvě rallyeové soutěže v České republice v této sezoně se již nepojedou. Svaz rallye Federace automobilového sportu Autoklubu ČR je dnes na mimořádném zasedání v Praze zrušil. Důvodem byla tragická nehoda v sobotní RallyShow Uherský Brod, při níž zahynuly čtyři dívky.

V prosinci se měly konat Pražský rallyesprint a Mikuláš Rallyesprint Slušovice.
O jejich zrušení informoval novináře po dnešním jednání ředitel Pražského rallyesprintu Petr Mihule.

Pro zákaz hlasovali čtenáři Blesku

Po tragické události Blesk.cz spustil anktetu, ve které jste hlasovali o zákazu rallye. Za zhruba tři dny se sešlo téměř 17 tisíc hlasů. Z toho 76 % bylo pro zákaz, čemuž odpovídá skoro 13 tisíc hlasů.

Tři rodiny truchlí

Oběťmi tragické havárie se staly sestry Beata (†18) a Klárka (†7), které bydlely nedaleko místa neštěstí, spolu s nimi zahynuly také Beatiny kamarádky Natálka (†20) a Karolína (†18). Všechny tři rodiny teď prožívají obrovský smutek.

Uherský Brod, okolní obce i pořadatelé chystají na podporu pozůstalých sbírku. První dárce jim dnes předal peníze, jež mají pokrýt náklady na smuteční obřady, které rodiny plánují tento týden.

Video  Na místě nehody jsou svíčky, fotky a plyšáci  - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Policie vyslýchá svědky

Policii se už přihlásili první dva svědkové, jejichž výpovědi možná pomohou tragédii objasnit. Policie má již například úřední záznam z meteorologické stanice.

"S informací pracujeme, komentovat ji zatím nebudeme. Vyhodnocujeme si kamerové záznamy, začínají se zpracovávat znalecké posudky a probíhají výslechy svědků. Snažíme se přijít na to, jak se tragédie stala," řekl dnes policejní mluvčí Aleš Mergental. Kriminalisté událost vyšetřují jako usmrcení z nedbalosti s neznámým pachatelem. Podle Mergentala nelze v tuto chvíli vyloučit trestní stíhání pořadatelů ani jezdce.

Posudek o povětrnostních podmínkách a počasí při závodu zpracovávají pro policii brněnští meteorologové. "Situace je komplikovaná. Ten den bylo skutečně větrno, rychlosti větru byly poměrně vysoké. Musíme zhodnotit a interpretovat veškeré zdroje dat. Zpráva bude hotová asi do týdne," řekla dnes Marie Doleželová z oddělení meteorologie a klimatologie Brno. Silný vítr uváděl jako příčinu neštěstí řidič vozu Michael Bartončík.

elfinaora ( 14. listopadu 2012 19:57 )

http://www.petice24.com/protipetice_na_zrueni_rally NOTAK LIDI MY JIM TO UKÁŽEME!!! NEZRUŠEJÍ NÁM RALLYE NA VŽDY!! TO NEEE!!! DOKUD JSOU JEŠTĚ NĚJACÍ VĚRNÍ!!! A AŤ VŠECHNY BULVÁRY ZAUJMOU POHODLNOU POZICI U MÝCH HÝŽDÍ A UCTIVĚ JE LÍBAJ!!!!

elfinaora ( 14. listopadu 2012 19:54 )

JEŽIŠI, PROČ FURT OMÍLÁŠ TEN PLOT!!! ZDRAVEJ ČLOVĚK SI TAM NESTOUPNE, TAM KDE STÁLY ONY!!! A VŮBEC TAM NEMĚLY BÝT JÁ V TOM CHODÍM UŽ DLOUHO A VÍM CO ANO A CO NE!!!

elfinaora ( 14. listopadu 2012 19:52 )

elfinaora ( 14. listopadu 2012 19:51 )

elfinaora ( 14. listopadu 2012 19:50 )

NO PODLE TOHO, CO PÍŠÍ TAK ASI NEBYLI.. :-/ !!

Zobrazit celou diskusi