Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lucinka (3) má pahýl ruky: Je zdravá, tvrdí úřady

Autor: Helena Lacinová - 
6. listopadu 2012
10:23

Lucinka Fedorková (3) z Jablonce nad Nisou přišla na svět s pahýlem ruky zakončeným jedním prstem a s kratší nožičkou. Úředníci ji prohlásili za téměř zdravou.

Aby se dívence do operace, kterou má absolvovat v šesti letech, nezbortila páteř, lékaři jí doporučili hipoterapii. Na tu však rodičům nezbývají peníze.

Drahá hypotéka

Světlana (34) a Ondrej (39) Fedorkovi přitom pracují, ale splácí vysokou hypotéku na byt a půjčku na auto. Rodinný rozpočet mají vedoucí prodavačka v supermarketu a dělník opravdu tak našponovaný, že na nic jiného než na jídlo nezbývá. Když kupovali byť nepočítali, že se jim dítě nenarodí zdravé a dostanou se do takových problémů. „Hledám i druhou práci, ale tady na Jablonecku jsem rád, že mám alespoň jednu,“ řekl muž.

Bez příspěvku

Stát jim také nepomáhá. Děvčátko úředníci vidí jako skoro zdravé. „Dostali jsme první stupeň zdravotního postižení, který opravňuje, aby si Lucinka mohla sednout v autobuse a měla přednost ve frontě. Jiné výhody, natož finanční, z něj neplynou,“ postěžovala si mladá žena. Příspěvek dítě dostává jen na dvoje ortopedické boty za rok a rodiče ji vodí na rehabilitační cvičení.

Na zoufalou situaci rodiny s holčičkou upozornila jejich kamarádka Jana Mráčková. „Pomozte, alespoň tím, že příběh zveřejníte, a třeba se někdo najde, kdo pomůže finančně, když není pomoci v našem státě,“ napsala prosbu.

Blesk radí

* proti rozhodnutí o stupni postižení podat ihned odvolání

* sociální odbor města požádat o jednorázový příspěvek na konkrétní věc 

* kontaktovat nejbližší pobočku Svazu tělesně postižených ČR a žádat je o radu a podporu

Ceník hiporehabilitace v Liberci

individuální jednotka hipoterapie    250 Kč
skupinová terapie 120 minut     350 Kč za dítě
intenzivní 7denní hipoterapie 1x denně  2100 Kč
  2x denně  4200 Kč
zpoplatněné jsou i další služby související s hipoterapií    

isabella32 ( 21. listopadu 2012 22:45 )

Dobré ortopedy budeme hlavně potřebovat časem,děkujeme

muz1972 ( 19. listopadu 2012 20:35 )

Nechtěl jsem soudit, jistě jste ukázkový případ na sbírku(ikyž bych spíš čekat sebepropagaci nějaké koňské farmy a je vymalováno). Problém bývá v povrchnosti reportérů,kteří mnohdy nepřesnými informacemi škodí i dobré věci. Když se k tomu na netu přidá pologramot,který radí soudit se farmafirmou ,tak se to dostává celé od humanitární akce někam jinam. Hodně štěstí a dobré ortopedy....

isabella32 ( 19. listopadu 2012 15:01 )

jj také jsem si říkala,že by to mohlo mít nějaký vliv,ale to se nepotvrdilo,zkoušela jsem to.

isabella32 ( 19. listopadu 2012 15:00 )

Jo a ještě k jednomu názoru.Hiporehabilitace nemá opravdu s ručičkou nic společného.Jde tu o velký zkrat levé nožičky a špatné postavení pánve.

isabella32 ( 19. listopadu 2012 14:57 )

Tak z Ruska opravdu nejsme .další věc co se tu řeší,na hypotéku,půjčku,jídlo,oblečení,....opravdu nic nežádáme,vše platíme sami.Finanční problém byla pouze hiporehabilitace,protože je to jeden z mnoha výdajů navíc,když je dítě postižené a ta částka vyjde na max 20.tisíc,což si myslím,že není zase tak závratná suma v porovnání třeba s tím,kolik dávek je vypláceno neoprávněně.Další věc,není to následek žádného léku,ale vývojový syndrom.Každopádně,abych zařídila ten byt,udělala jsem proto v životě hodně a nezahodím roky placení úvěru jen proto,že se Lucka narodila s postižením.Půjčka na auto byla potřeba,protože jezdit s malou po všech možných vyšetřeních busem,fakt moc příjemné nebylo.Děkuji dárcům i všem co chápou.To co by se vybralo navíc bych ráda věnovala někomu kdo penízky potřebuje víc jak my.Každopádně věřím,že jednou se vše obrátí a budu moct někomu věnovat nějakou částku já,aniž bych ho soudila.

Zobrazit celou diskusi