Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Daneček (8) přežil popálení na 90 procentech těla!

Během prázdnin se do Prahy přestěhovala Danečkova sestra Simona, která se ho snažila zabavit
Během prázdnin se do Prahy přestěhovala Danečkova sestra Simona, která se ho snažila zabavit  (Autor: Foto Blesk - David Malík)
Autor: red - 
5. září 2012
07:31

Popáleninami na 90 procentech těla skončila hra pro Danečka (8) z Chocně. Když ho v březnu transportoval vrtulník do pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, ani primář nevěřil, že přežije. Bojovník Dan ale už chodí…

"Dan si s bráškou hrál na zahradě. Děti našly zápalky a zapálily trávu. Když to chtěly uhasit, tak Daneček našel ředidlo, které na sebe vylil. Myslel si, že je to voda. Od plamenů celý chytl,“ popisuje tragédii maminka Dana Kisselová (39). Ta se před příletem vrtulníku snažila syna, který má doma deset sourozenců a dvojče autistu, v koupelně uhasit.

Primář: Nevěřil jsem, že přežije

Daneček prospal pět týdnů v umělém spánku. „Když jsem ho uviděl poprvé, nevěřil jsem v přežití. Popáleniny na 90 procentech těla a navíc dítě? Šance byly opravdu malé,“ říká přednosta Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, primář Ludomír Brož.

Lékaři odebrali na hlavě, ale i na hřbetech nohou kůži v tloušťce 0,2 milimetru. Poté ji naporcovali na jednotlivé dílky, čtverečky. Ty se na podložce roztáhly na podstatně větší plochu. „Zvětšila se tím plocha kůže, kterou jsme následně mohli transplantovat na místa, kde to bylo třeba,“ pokračoval primář Brož. Kůže zregeneruje za dva až tři týdny.

Jelikož měl Daneček jen pár nepopálených míst, musel se tento proces opakovat. Například na hlavě se odebírala kůže třikrát,“ dodává Brož.

Po 5 měsících chodí

Daneček nedávno udělal první kroky a denně rehabilituje. Během dne leží na normálním lůžku, v noci má nachystané vzdušné. To aby se mu rány vysušovaly. Za odměnu si s ním ošetřující sestra zahraje karty. A co mu nyní v nemocnici nejvíce chybí? „Dal bych si pizzu nebo zmrzlinu,“ usmívá se. Lékaři předběžně matce slíbili, že by mohl být už na Vánoce zpátky doma!

arcaben ( 5. září 2012 08:33 )

..ale do smrti bude na lécích a trpět ukrutnou bolestí-hrozná představa

Zobrazit celou diskusi