Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sebevražda dárce orgánů: Tomáše (†28) k tomu dohnala začínající nemoc?

Autor: Pavel Ryšlink - 
31. října 2012
05:00

Rozvíjející se psychické onemocnění mohlo být podle odborníků příčinou neobvyklé sebevraždy Tomáše Martínka (†28) z Určic na Prostějovsku. Mladý muž se zastřelil poté, co napsal, že daruje orgány k transplantaci.

„Z toho způsobu se dá usuzovat, že u něj pravděpodobně mohlo propuknout nebo se rozvíjet nějaké psychické onemocnění,“ řekla Blesku olomoucká psycholožka Jaroslava Holická a dodala: „Jeho okolí na něm přitom nemuselo nic pozorovat, a nic nemusel pozorovat dokonce ani ten člověk sám.“

Podle kamarádů a známých byl sice mladý muž velký pohodář, v poslední době se prý ale hodně zajímal o astrologii a uzavíral se do svého vlastního světa. Nebyl však členem žádného seskupení nebo sekty. Podle epitafu na pomníčku na místě činu zřejmě věřil na život v jiné dimenzi. „Víc už nemám co říct, jen jedno – šel jsem za svým snem, někdy, někde na viděnou…“ hlásá Tomášův epitaf.

Mladík se střelil v noci z 18. na 19. října na polní cestě u vysílače nad Dobrochovem. Nejprve však zavolal na záchranku, že našel postřeleného muže. Až když viděl, že se blíží záchranáři, vpálil si kulku do hlavy.

tajtaj ( 1. listopadu 2012 12:35 )

To že vjeřil v jinej svět v jiné dimenzi,vás neopravňuje ho urážet a plivat na něj a už vůbec ne když jste ho osobně neznaly.Tak už se na to sakra vyserte a nechte ho odpočívat v pokoji vám nic neudělal.

barbatus ( 1. listopadu 2012 01:00 )

Aha, a vy jste ten lepší svět viděl, nebo se vám něco zdá nebo jste někomu uvěřil? Proč myslíte, že je to tu slzavé údolí plné útrap? Svět každého člověka je takový, jaký si ho udělá.Žádná doba není ideální, i v době dostatku a klidu lidi postihují průšvihy, ale i přes tyhle potíže se žít musí. Proč zvířata nepáchají sebevraždu, i když mívají hlad, trpí zimou nebo stresem? Možná proto, že mají silnější pud sebezáchovy a rozmnožování. Zachovat život svůj a život rodu. Pokud se mladý, zdravý člověk rozhodne zabít, je to selhání rozumu, pudů, systému jeho těla i duše. Je to error, je to nemoc. Nic jej neohrožovalo, jen nemohl vydržet sám se sebou. On sám byl tím, kdo mu tady nejvíc vadil. Tak ho-sebe zabil. Ovšem pokud je posmrtný život, sám sobě neuteče. Tělo může zlikvidovat, nechat rozdat části sebe na několik míst tak, že se ani v hrobě nesejdou, ale duše prý zůstává funkční. Svůj životní úkol, před kterým utekl, vyfasuje v dalším životě. Prý... Fakt smůla.

barbatus ( 1. listopadu 2012 00:44 )

Kdyby byl milujícím a laskavým partnerem slušné holce s malým prckem, byl by šťastný, protože by ho někdo potřeboval, někdo by o něj stál, někomu by na něm záleželo. Možná ale druhé lidi viděl tak negativně jako vy, a to se pak láska těžko rozdává i očekává. Byl zřejmě hodně sám a svým zoufalým činem křičel do světa - když o mě nikdo nestojí, mějte zájem, sakra, alespoň o moji mrtvolu. Živého mě nechcete, tak alespoň rozporcovaného na orgány... třeba pro vyčůranou ženskou nebo cizího haranta, hlásí se vůl rozebraný na kusy zdravého, funkčního a užitečného masa.

tajtaj ( 31. října 2012 22:01 )

No mně právje tady ty sračky přimněli to napsat.Hlavně příspjevky Barbatuse a u včerejšího článku nějakej fortin asi lidi s iq pod bodem mrazu a nebo skomplexovani slaboši.

Milhausz ( 31. října 2012 21:56 )

Jojo, to je dobře... Já ho taky znal... Byl to férovej kluk, kterej měl doopravdy svůj život... Ale tohle, co tu někteří píší je hodně smutný... Vytočili mě ti, co tu ty ho.vna psali o něm, jako nikdo předtím...

Zobrazit celou diskusi