Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sebevražda Tomáše (†28): Daroval orgány, aby se dostal do lepšího světa

Autor: Pavel Ryšlink - 
30. října 2012
05:00

Sebevražda Tomáše Martínka (†28) z Určic na Prostějovsku zůstává záhadou. Mladík zavolal záchranku a potom se zastřelil. Chtěl, aby jeho orgány lékaři použili pro záchranu jiných životů. Podle všeho věřil, že po smrti se dostane do nějaké lepší dimenze.

 

„Víc už nemám co říct. Jen jedno: Šel jsem za svým snem... Někdy, někde na viděnou...“ říká epitaf na kříži mezi věnci, který připomíná místo šíleného činu Tomáše Martínka (†28) z Určic na Prostějovsku. Mladík napsal lékařům a policii, že daruje své orgány k transplantaci. Zavolal záchranku a když viděl, že se lékaři blíží, střelil se u vysílače nad Dobrochovem do hlavy. Podle informací Blesku svou sebevraždou zachránil lidské životy.

 

 „Hlava mi nebere, proč to udělal. A nikomu v obci. Dobře jsem ho znal. Byl to slušný pohodový kluk,“ řekl Blesku starosta Určic Vlastimil Konšel a dodal: „Každý druhý den jsme se potkávali v místní hospůdce. Sedával s kamarády a vždycky se decentně bavili. Byl velice slušný. Jako všichni, kdo ho znali, jsem z toho velice špatný. Nevím o tom, že by měl nějaké problémy, které by ho mohly vést až k takovému činu.“

 

Tomáš přesto sebevraždu zřejmě dlouho plánoval. Svědčí o tom i fakt, že před smrtí údajně poslal dopis do nemocnice, že souhlasí s použitím orgánů k transplantacím. Dopis s podobným obsahem, kde psal, že chce, aby jeho tělo posloužilo pro záchranu jiných životů pak měl u sebe i pro policii.

 

Osudné noci z 18. na 19. října odešel z domu až k 6,5 kilometru vzdušnou čarou vzdálenému vysílači nad Dobrochovem. „Na dispečink záchranky zavolal, že na popsaném místě našel postřeleného muže,“ prozradil Blesku zdroj blízký vyšetřování případu. Teprve když viděl, že se blíží záchranáři, střelil se legálně drženou pistolí do hlavy. Vyšetřovatelé z toho usuzují, že mladík chtěl mít jistotu, že ho lékaři najdou včas, aby jeho orgány byly skutečně vhodné pro transplantaci.

 

„Když jsme k němu dorazili, ještě dýchal. Zajistili jsme životní funkce a okamžitě ho transportovali na oddělení urgentního příjmu olomoucké fakultní nemocnice,“ uvedl ředitel prostějovské záchranky Radomír Gurka. „Zranění hlavy však bylo neslučitelné se životem a muž po převozu zemřel,“ doplnil smutný příběh mluvčí olomouckého špitálu Egon Havrlant. „Je to neuvěřitelná událost. Něco podobného jsem já ani nikdo z mých kolegů ve své praxi ještě nezažili,“ konstatoval šéf prostějovské záchrany Gurka.

 

Policisté potvrdili, že šlo o sebevraždu. Její přesný motiv je však i pro ně záhadou. „Jednoznačně jsme vyloučili cizí zavinění. Kromě dopisu na rozloučenou, který jsme u něj našli pro to svědčí i řada dalších důkazů,“ sdělila olomoucká policejní mluvčí Marta Vlachová a dodala: „ Motiv není zcela jasný. Z dopisu však vyplývá, že ho k činu vedly určité existenční problémy.“

 

Byl pohodář, měl však vysněný lepší svět

 

Z činu Tomáše Martínka jsou šokovány celé Určice. Podle přátel však policií uvedené existenční problémy nebyly materiálního rázu. Tomáš prý pravděpodobně nebyl spokoje  se stavem našeho světa.

 

„Byl to inteligentní a hlavně velice tolerantní člověk. Měl obrovské srdce a vždycky by se pro ostatní rozdal. I kdyby jemu samotnému nezbylo nic. Budeme si ho pamatovat jako naprostého pohodáře s pivem v ruce a vždy usměvavého. Že může udělat něco takového, by nás nikdy nikoho nenapadlo,“ tvrdí o mladíkovi přátelé.

 

Na jedné straně motorkář, na druhé straně se však prý Tomáš uzavíral do svého zvláštního astrálního světa. „Hodně se zajímal o astrologii a vše, co souvisí s hvězdami. To byla jeho obrovská záliba. Netušili jsme, že ho to tak pohltí,“ konstatovali přátelé, podle nichž mladík zřejmě věřil, že po smrti existuje nějaká jiná dimenze života. „Měl prostě svou vlastní filozofii, které většina z nás moc nerozuměla,“ míní přátelé a dodávají: „Snad se mu podařilo to, v co doufal a věřil, že se mu splní. Snad se má dobře a bude nás shora hlídat a pomáhat nám, tak jako doposud.“

 

Přání zachránit druhé se mu už splnilo

 

Poslední přání nešťastného mladíka se podle dostupných informací podařilo vyplnit. Nemocnice sice nemůže z etických důvodů podávat o transplantacích orgánů podávat jakékoliv oficiální informace, podle zdroje blízkého olomouckému transplantačnímu centru však lékaři použili pro záchranu jiných životů Tomášovy ledviny, játra a pravděpodobně i srdeční chlopně.

 

protoma ( 13. prosince 2012 08:44 )

Už se tady všichni vzpamatujte,Ti co znali Toma věděli jaký je a měli ho rádi nebyl to žádny alkoholik a co se týče piva tak na to v dnešní době chodíme všichni!!!Ti co ho chtejí soudit tak se na to pěkně vykašlete měli jste to dělat když byl mezi námi a né teďka akorát svýma blbýma kecama ubližujete jiným lidem a ani si to neuvědomujete. Musíme se smířit s jeho rozhodnutím i když je velmi bolestivé pro mnoho lidí... Ale to že oněm budete psát že to v hlavě něměl v pořádku?? To v dnešní době nemá půlka národa...

tajtaj ( 31. října 2012 17:28 )

Kámo ty tady meleš pjekny sračky toho kluka sem osobně znal v hospodě nevisedával nebyl gay a finanční problémy nemněl tak si bješ svoje mindráky řešit jinam

e.44 ( 30. října 2012 23:59 )

Už ze sebe přestaň dělat blba. Jasně v článku píšou, že ty existenční problémy nebyly materiálního rázu. To píšou oni, to netvrdím já. Ale já to na rozdíl od tebe chápu. Citovej problém je, když třeba někoho nechá partner, ale existenční problém je, pokud si někdo třeba nedokáže partnera najít, ale ke svému životu ho potřebuje, nebo když se někdo cítí nedoceněnej, případně se nedokáže uplatnit, je něčím omezena jeho svoboda rozhodování, nemůže žít způsobem který by ho učinil šťastným, něco mu třeba brání v rozvíjení a uplatnění talentu atd., to jsou všechno existenční problémy nemateriálního rázu.

punkaca ( 30. října 2012 18:59 )

pratele, najdete si neco o transformaci lidskeho vedomi..Tomas chtel do 5.dimenze z nasi 3.dimenze..a ja doufam, ze se tam dostal.

e.44 ( 30. října 2012 18:26 )

Za prvé to byla citace z článku. I někomu s nepříliš vysokým IQ by to podle uvozovek došlo, takže..... Za druhé pro mnohé je existenčně důležitější rodina, vztahy, přátele...., než materiální hodnoty.

Zobrazit celou diskusi