Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Chlapci z Kuřimi: Za matkou tyrankou chodí do vězení!

Autor: Ondřej Požár, oj - 
24. října 2012
11:45

Brutální týrání Ondřeje a Jakuba (tehdy 8 a 10) otřáslo Českem. Dnes začal soud, který rozhodne o tom, kdo bude chlapce z Kuřimi vychovávat dál. Bude to otec, nebo rodiče matky tyranky Kláry Mauerové? "Chlapci ji pravidelně navštěvují ve vězení," šokoval advokát prarodičů Mauerových.

Pálili je cigaretami, topili v lavoru, řezali žiletkami a zavírali do psích klecí. To je výčet hrůz, kterými si Ondra a Jakub museli projít. Týrání náhodou odhalil soused. Na jeho videu se objevil obraz ze sklepa Mauerových, kde byl jeden z chlapců nahý a jedl ze země. Šest lidí z podivné sekty – včetně jejich matky Kláry Mauerové a tety Kateřiny – vyfasovalo tresty od pěti do deseti let.

Soud, který dnes začal, měl rozhodnout o tom, komu budou chlapci svěřeni do péče. Prarodiče zastupuje jeden z nejvyhlášenějších brněnský právníků Jiří Macohurek. Ten hned na začátku jednání přednesl nový návrh na svěření chlapců do pěstounské péče prarodičů.  "Nemám slov," reagoval pouze otec Ondřeje a Jakuba Radek Coufal s tím, že si musí novou situaci pořádně promyslet. Soudce Roman Bohdálek poté líčení odročil na 16. ledna 2013.

 Zatím žijí u prarodičů
Ondra, který by nyní měl chodit do 7. třídy, a Kuba (asi do 9. třídy) byli po odchodu z Klokánku svěřeni do péče otce Radka Coufala. Pak ale přišla nečekaná změna a kluci zamířili k prarodičům Elišce a Ladislavu Mauerovým, jejichž dcery děti také týraly.

Návštěvy doporučil psycholog

Právní zástupce prarodičů týraných chlapců Blesku prozradil, že Ondra i Jakub pravidelně navštěvují svou matku, Kláru Mauerovou, ve vězení. "Je to na doporučení psychologů. Z počátku doporučili písemný styk a posléze i osobní," uvedl Jiří Machourek s tím, že matka jako jediná přiznala vinu. "Zároveň bych chtěl zdůraznit, že matka chlapců byla také obětí," dodal advokát. 

Video  Manželé Mauerovi, kteří usilují, aby dostali týrané kluky do péče  - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

„Soud loni v červnu předběžným opatřením rozhodl, že o nezletilé chlapce budou zatím pečovat jejich prarodiče. Ti je chtějí do trvalé péče. Soudce o tom nyní rozhoduje,“ upřesnila Gabriela Stočková z brněnského soudu. Otci chlapců, Radku Coufalovi, se to ale nelíbí.

Video  Otec týraných chlapců z Kuřimi Radek Coufal hovoří o rozhodnutí soudu.  - Blesk - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

Bratři tak teď bydlí u babičky a dědečka v bytovce v Brně. „O vnucích nebudu sdělovat žádné informace,“ odsekla Blesku přes domovní zvonek Eliška Mauerová.

Jaké dostali tyrani z kuřimské kauzy tresty Jaké dostali tyrani z kuřimské kauzy tresty | archiv Blesku

nemocna ( 19. února 2014 02:51 )

Šílené copak se kluci nenatrápili až dost?? nikdy nezapomenou na ty hrůzy, ale měli by je odtrhnout z této rodiny a dát jinam a jiným rodičům třeba do vesničky, nedávat je ani rodičům matky ani otci, museli o týrání vědět a nic neudělali, nebo nevěděli a už to značí jak se o děti vnuky zajímali, copak pořádná babička nepozná když je dítě týráno?? ke všemu je vodit za matkou do vězení, navrhl psychiatr? cvok!!! děti by se měli chránit od takové matky i její rodiny, při ponechání v rodině to nic dobrého nečeká a může se stát že bud některý ze zoufalství že jim nikdo nepomohl žít jinde a jinak spáchá sebevraždu nebo bude utýrán, potom bude pozdě řešit že se mělo rozhodnout jinak, néééé v žádném případě pokud je soudkyně rozumná tak je nedá ani prarodičům a zakáže styk s matkou tyrankou, jak jí pustí ještě se jim může mstít a zabít je změnit jména a dát do péče dost daleko od jejich rodiny!!!

halsar ( 24. října 2012 21:51 )

Nemůžu uvěřit, že prarodiče nic nevěděli - s jakými lidmi se dcery stýkali, sekta, uctívající pannu Škrlovou, transport železných klecí na chalupu, víkendy s mučením kluků v klecích - a jestli opravdu nevěděli, tak i tom o něčem svědčí. Mimochodem, guru sekty, starého Škrlu, policie ani nezačala policie nikdy pořádně hledat.

zelena.karkulka ( 24. října 2012 21:08 )

odetka.odetka ( 24. října 2012 20:10 )

delate si srandu, ze jo?

odetka.odetka ( 24. října 2012 20:09 )

kolik plati takovemu psychologovi? kluky bych od te rodiny uuplne izolovala, aby zacali novy zivot s nekym jinym. Nova jmena, nove prostredi.

Zobrazit celou diskusi