Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli dotacím zatkli bosse ze severu: Koudu (ČSSD) odvedli kukláči

Bosse ze severu Pavla Koudu odvádějí v želízkách muži z policejní zásahové jednotky
Bosse ze severu Pavla Koudu odvádějí v želízkách muži z policejní zásahové jednotky  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
6. září 2012
14:27

Náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu, do středy člena ČSSD, odvedli v železech maskovaní muži z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Jde opět o nezákonné čachry při správě dotací od Evropské unie.

Dotační úřad ROP Severozápad se čím dál tím více jeví jako semeniště korupce. Po odsouzení jeho někdejšího šéfa Petra Kušnierze na 7,5 roku vězení za přijímání úplatků, si policie posvítila na další podezřelé.

V poutech proto dnes odvedli muži v kuklách náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu, který byl až do středy druhým mužem krajské kandidátky ČSSD a jedním z nejvlivnějších mužů na severu republiky.

"Soudkyně rozhodla o vzetí do vazby," potvrdil mluvčí ústeckého soudu Jan Tichý. Do vězení putoval dnes dopoledne kvůli obavám, že by mohl ovlivňovat svědky a pokračovat v trestné činnosti.

Jeho domovská strana ho však z kandidátky vyškrtla. Kouda následně své členství sám pozastavil. "Nechtěl poškozovat ČSSD," řekl k tomu dnes jeho obhájce.

Do vazby i šéf dotačního úřadu Markvart (ODS)

Spolu s Koudou byli zadrženi i další lidé, podezřelí z machinací s evropskými dotacemi. Včetně současného šéfa dotačního úřadu Pavla Markvarta (ODS). Obviněným hrozí až 12 let vězení.

ČTK uvedla, že v zakázce na propagaci rekultivovaných území mělo jít až od 43 milionů korun. Pro Ústecký a Karlovarský kraj se přitom letos rozděluje na 19 miliard korun. Další proplácení dotací je nyní pozastaveno.

Insider: Boss Kouda jako člověk bez majetku?

Obviněný vicehejtman Pavel Kouda z ČSSD byl v minulosti považován za důležité pojítko v ČSSD - mezi znesvářenou hejtmankou Janou Vaňhovou a hlavním křídlem strany kolem někdejšího šéfa Jiřího Paroubka.

Jak napsal deník Insider, je Kouda v současnosti nejspíš skromný muž, nehledící na světské statky. Jak jinak si vysvětlil, že ve svých majetkových přiznáních od roku 2007 neuvádí zhola nic.

Ještě v roce 2007 přiznal koupi vozu za 700 tisíc, od té doby však prý nic nenakupoval, neprodával, nepůjčoval si, nepodnikal, nepobíral odměny... Zasedal přitom třeba v orgánech nemocničního holdingu Krajská zdravotní a nebo v Regionální rozvojové agentuře Ústeckého kraje.

viks ( 6. září 2012 17:17 )

Jsem z Ústí nad Labem. To že politik Kouda z ČSSD krade, podílí se na obrovských machinací a ovlivňuje dění na krajském úřadě, se všeobecně ví už hodně dlouho. Ale jsou tam ještě jiní...Jedná se o mafii koalice ČSSD - ODS, další např. Vonka (ODS), Vaňhová (ČSSD), Šulc (ODS)..

gevi ( 6. září 2012 15:45 )

Další politický vězeň! Levicoví politici nekradou, nevinné je zavírá Kubice. Pojďme za ně demonstrovat do ulic.

ruda2 ( 6. září 2012 15:36 )

Chce to prolustrovat všechny,nevěřím že by se něco dělo a nikdo a hlavně vedení se nic nedovědět.Jak potom se rozdávají ty dotace kdo o tom rozhoduje komu ano a komu ne?A kdo jim dává štempl atd.To už může si každý orazítkovat co chce a schvalovat kam to spějeme?

jarda304 ( 6. září 2012 15:08 )

přerozdělovač. To zase bude závisti od těch, na koho se z dostalo jen pár korun dotace na jízdenku tramvají

Zobrazit celou diskusi