Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Skandál v domově důchodců: Mrtvou stařenku našli až po třech dnech!

Vedení domova čelí narčení ze zanedbání péče o své klienty. (Ilustrační foto)
Vedení domova čelí narčení ze zanedbání péče o své klienty. (Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: INT, lm - 
5. září 2012
23:01

Celé tři dny trvalo personálu košického domova důchodců než objevili tělo mrtvé klientky. Vedení doma se nařčení ze zanedbání péče brání. Podle nich si za to obyvatelé domova můžou sami!

Ředitel Střediska sociální pomoci města Košice Ján Valko odmítá vinu personálu. Klienti domova důchodců podle něj často odmítají nabízené služby, nezúčastňují se společných činností, neodebírají stravu a dokonce vyměňují zámky u dveří a náhradní odmítají odevzdat vedení domova důchodců. Aby nedošlo k narušení jejich soukromí, nepřejí si vstup zaměstnanců do ubytovacích jednotek.

„Klienti tak riskují, že v případě úmrtí budou nalezeni až po několika dnech, jak se to stalo v případě paní Gabriely,“ řekl ředitel pro TASR. Vedení domova se proto rozhodlo otevírat byty i proti vůli klienta v případě, že jejich obyvatel vynechá tři jídla po sobě. „Chceme tím zamezit spekulacím a lžím o zanedbávání povinností zaměstnanců domova,“ dodal ředitel.

Případ bude i tak prošetřen na popud vedení města Košice. Asociace přijímatelů sociálních služeb si k tomu žádá prošetření stávající situace v domově důchodců, kdy v plném provozu dochází k rekonstrukci, čož má údajně negativní vliv na zdravotní stav seniorů.

alzbeta59 ( 6. září 2012 15:47 )

ruda2: Vis ja to vidim takto, co si z nas vychovali to maji. A jak se tak kolem sebe rozhlizim, my na tom v jejich veku budeme jeste hur

palinkaa ( 6. září 2012 12:37 )

tohle mám opravdu nejradši..lidé co nemají o práci v domově pro seniory ani páru mají vždycky nejvíc keců a jsou ze všech nejchytřejší..moje matka i moje sestřenice, obě jsou pečovatelkami v domově důchodců, moje 2 babičky a jedna nevlastní jsou umístěné v domově pro seniory či v domově s pečovatelskou službou, takže z vlastních zkušeností vím, že někteří obyvatelé naprosto nespolupracují a i tak se všechny pečovatelky chovají velmi vlídně. Je to velice těžká a záslužná práce. Např. moje babička se zamyká na pokoji, nechává klíče v zámku aby sek ní nemohl nikdo dostat, ale klíče jí odebrat pečovatelky nemůžou, takže jsme jí je musely vzít my jako rodina, aby se k ní vůbec mohly dostat a postarat se o ní.

aanitaa ( 6. září 2012 09:37 )

Milrena dodre si to napsala .

tajna1509 ( 6. září 2012 01:12 )

jaky skandal - klasika

ruda2 ( 6. září 2012 00:44 )

Když vidím přístup poslanců k důchodcům,co čekat v domovech pro důchodce.To v celé republice neúcta ke stáří?Kam to spějeme?

Zobrazit celou diskusi