Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zemřela nejstarší Češka: 107 let se dožila s Becherovkou

Nejstarší Češka Marie Třešňáková zemřela v pátek ve věku 107 let
 (Autor: Helena Lacinová)
Autor: ČTK, jaj - 
26. července 2011
10:08

Vitální babička Marie Třešňáková (†107) zemřela v domově důchodců již v pátek. Zprávu o její smrti přinesl deník Právo. Třešňáková nikdy neměla děti a neodepřela si skleničku Becherovky.

Marie Třešňáková se podle mluvčího radnice obce Jirkov na Chomutovsku Luboše Mizuna v poslední době po zdravotní stránce necítila dobře. "V den úmrtí ještě mluvila na chodbě s ošetřovatelkami, po obědě si šla lehnout a už se neprobudila," uvedl Mizun.

Třešňáková se živila jako prodavačka. Nikdy neměla děti. Život si ráda okořenila panákem bylinného likéru. Nejstarší Češkou je nyní Evangelie Čarašová (107), která pochází z Řecka. Jejím receptem na dlouhověkost je naopak alkoholu se vyvarovat. Její největší zálibou je sledovat televizní seriály.

Další vitální českou babičkou je Marie Fišerová z Hořic na Jičínsku (106). Při svých loňských narozeninách řekla, že se v životě snaží stále radovat z maličkostí a také dělat radost lidem kolem sebe. V životosprávě se prý nijak neomezuje. Ráda si dá škvarky nebo tlačenku a s návštěvou si připije likérem nebo červeným vínem.

Nejstarším žijícím člověkem na světě je Američanka Besse Cooperová z Georgie, která se narodila 26. srpna 1896 a přesně za měsíc oslaví své 115. narozeniny.

anelam ( 26. července 2011 11:00 )

Věřím že životospráva dělá hodně!Nejdelšího věku se dožívají lidé co prožili válku....v mládí jedli jen to nejnutnější-černé kafe,nadrobený chléb,vajíčka-syrová-i řepu a syrové brambory atd...a přitom i pili a kouřili....a hlavně těžce pracovali..teď jsou všichni přežraní ,vše je chemicky upravováno atd..dnešní lidé si mohou o tak dlouhém životě nechat jen zdát,natož se dočkat důchodu

ejvm1712 ( 26. července 2011 10:43 )

Za komunstů nás krmili zprávami o stařících a stařenkách z Kavkazu,kteří pijí kumys a ve zdraví se dožívají 150 i více let.

Zobrazit celou diskusi