Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Řidič Tykadlo musí zpět za mříže! Soud se bojí, aby nečmáral dál

Autor: Pavel Ryšlink - 
30. srpna 2012
10:23

Bývalý řidič olomoucké MHD Roman Smetana (30) z Bystrovan musí zpátky za mříže. Nejvyšší soud zamítl stížnost dnes už bývalého ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila pro porušení zákona.

Podle Nejvyššího soudu byla ministerská stížnost podaná ve prospěch řidiče Smetany nedůvodná.

„Odsouzení Romana S. je za majetkový trestný čin, tedy za útok proti majetku, kterým způsobil škodu výrazně přesahující hranici trestného činu (Kč 15.667,- ODS + Kč 1.400,- fyzické osobě),“ uvedl mluvčí Nejvyšší soudu Petr Knötig a dodal: „Každý občan má právo na svobodu projevu a prezentaci svých politických názorů, ale toto právo nesmí překročit hranici, kdy dochází k útoku na majetek, případně nesmí pokračovat svou agresivitou dál (ohrožovat lidské zdraví či život).

Vylepšil Langera, odsoudila ho Langerová

Roman Smetana „vylepšil“ před volbami v roce 2010 volební plakáty politických stran. Politickým kandidátům přimalovával tykadla a na billboardy připisoval nápisy, v nichž politiky označoval za příslušnice nejstaršího řemesla, lháře, korupčníky a zloděje.

Soudkyně Markéta Langerová, manželka exministra vnitra Ivana Langera, mu za to nejprve vyměřila trest sto hodin obecně prospěšných prací, když ho odmítl vykonat, změnila trest na sto dnů vězení. V den, kdy měl nastoupit do vězení, odjezdil svou poslední jízdu, dal v práci výpověď a zmizel. Po třech týdnech skrývání se sám udal policistům na protivládní demonstraci v Praze. V kriminále si odseděl něco přes měsíc.

Svobodu projevu prý soud ctí, ale...

Rozhodnutí Nejvyššího soudu však prý podle Knötiga neznamená zásah do svobody projevu či politických názorů, ani je nijak neomezuje. „Každý občan má právo na svobodu projevu a prezentaci svých politických názorů, ale toto právo nesmí překročit hranici, kdy dochází k útoku na majetek, případně nesmí pokračovat svou agresivitou dál (ohrožovat lidské zdraví či život). Nejvyšší soud v této souvislosti také zastává názor, že politické subjekty či veřejně činné osobnosti musejí snést vyšší dávku kritiky, než ostatní občané,“ cituje rozhodnutí Nejvyššího soudu mluvčí Knötig.

Bojí se, že by čmáral dál

Nejvyšší soud tak dal za pravdu obavám nejvyššího státního zastupitelství, že by Smetana mohl „hanobit“ politiky dál. „Nejvyšší státní zastupitelství ve vyjádření uvedlo, že rozhodování okresního soudu bylo bez závad.

Nejvyšší státní zastupitelství také dodává, že Roman S. nepřipouští, že poškodil cizí majetek. Z toho nelze vyloučit, že by v popředí zájmů jeho budoucího jednání nemohly být i jiné cizí věci jako například potištěné automobily, sídla společností či politických stran, s nimiž nebudou vnitřní hodnoty obviněného v souladu. Proto Nejvyšší státní zastupitelství navrhlo zamítnout stížnost pro porušení zákona jako nedůvodnou,“ sdělil mluvčí soudu Knötig.

Dobrovolně se za mříže nevrátí

Roman Smetana včera Blesku sdělil, že rozhodnutí soudu bere na vědomí. Dobrovolně se ale za mříže vrátit nehodlá. „Spíše jsem očekával, že se soud pokusí mému znovuuvěznění vyhnout, pokusí se uklidnit situaci a kauzu definitivně shodí ze stolu. Nestalo se,“ sdělil Blesku Smetana a dodal: „Jedno je však zcela jisté. Do vězení dobrovolně nenastoupím, a to ze stále stejných důvodů, které jsem opakovaně uváděl už dříve. Zvažuji také možnost zopakovat Prahu II.“

Musí zpět za mříže, má ale pokračovatele

Roman Tykadlo Smetana si už odseděl ve vězení zhruba jeden měsíc. 24. května mu byl trest přerušen. Nyní bude na rozhodnutí olomouckého okresního soudu, jak rozhodne o vykonání zbytku trestu. V Olomouci, který ještě na jaře brázdil autobusem MHD už má přitom Smetana pokračovatele. Sotva se začaly objevovat nové předvolební plakáty v souvislosti s krajskými a prezidentskými volbami, okamžitě jsou vylepšovány tykadly a nápisy.

aluman ( 30. srpna 2012 19:45 )

Každý přistižený nebo vypátraný sprejer je potrestán podle zákona podle výše škody kterou způsobí. O žádném konkrétním, který by vyváz bez trestu nevím. Pokud je viník potrestán veřejně prospěšnými pracemi a odpracuje si uložené hodiny, není důvod k dalšímu trestu.

hiawatha ( 30. srpna 2012 19:44 )

To ho jako budou zavirat pokazde, kdyz se nekdo rozhodne vylepovat plakaty? Nechcou mu dat nahodou trest smrti a potom jeste 30 let ochranny dohled? Z takove saskarny se tu dela drama a pritom ta mafianska skvadra tu zcela verejne pacha zlociny po celych 23 let naprosto beztresne, president krade v primem prenosu, Janousci, Vavrincove a Bobrovove tu na silnicich ohrozuji a mari lidske zivoty naprosto beztrestne, Rath a dalsi jeho kumpani rozkradaji republiku, vetsina politiku ma pekny kus masla na hlave, ale Smetana bude brucet pred kazdymi volbami, aby tem zas.ranym mafianum politickym nahodou nenamaloval tykadla ? QUO VADIS, cesky narode?

rendyx111 ( 30. srpna 2012 19:16 )

Tak v tom případě,proč tedy všichni přistižení sprejeři nešli taky na 3 měsíce...a nebylo jich málo,třeba v pražským metru,nebo na vlacích a skutečně dopadeni byli,totožnost vše zjištěno,proč oni nedostali také 100h a posléze 3 měsíce????právníku...

blooroses ( 30. srpna 2012 18:24 )

Nelze než zopakovat: Dej si mokrý hadr na hlavu. Nic z toho nemá se zákoným a právoplatným odsouzením Smetany nic společného. Vyvádíš tu jak kdyby sis šlehnul

osinek ( 30. srpna 2012 18:17 )

Ty cheš říci blbečku, že ODÉESÁČTÍ KMOTŘI netunelují Pražský dopravní podnik? Vždyť o tunelování Pražského Dopravního podniku (zmizely 4 miliardy) otevřeně a opakovaně mluvil slušný odéesák primátor Prahy Svoboda! Ty jsi tak BLBEJ blooroses, že nechápeš, že justiční mafie, která zde vládne, se zabývá ptákovinami-viz tykadla namalovaná Smetanou, zatímco odéesáčtí kmotři kradou miliardy Cílem justiční mafie je odpoutat pozornost od miliardových zlodějin, aby odéesáčti kmotři mohli nerušeně okrádat stát!

Zobrazit celou diskusi