Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Prestižní americkou cenu dostal poprvé v historii Čech

Autor: Slávka Červená - 
26. srpna 2012
09:55

Nejvyšší ocenění Award of Excellence celoamerické národní asociace slavné silnice Route 66 putovalo poprvé v historii mimo americký kontinent. Cenu si přivezl Zdeněk Jurásek (50) ze Zlína, který atmosféře staré silnice, která spojovala Chicago s Los Angeles, doslova podlehl.

Tříkilogramovou zeměkouli ze skla, převzal v minulých dnech v Kalifornii na Mezinárodním festivalu Route 66. Zařadil se tak mezi světové celebrity jako je americký spisovatel  Michael Wallis. Mimo jiné spolutvůrce známého animovaného filmu Auta, který Route 66 zpopularizoval. Držitelkou je i dcera autora slavné písně Route 66 Bobbyho Troupa, Cindy.

Poprvé projel Route 66 na kole v roce 1998

Zdeněk Jurásek (50), patří u nás zřejmě k největším milovníkům této legendární staré silnice mezi Chicagem a Los Angeles, která vede přes osm států. Projet si ji byl jeho sen pro přečtení románu Hrozny hněvu a článků v časopise. Rok trénoval a v roce 1998 ji projel na speciálně vyrobeném kole. K k zážitkům patřilo třeba chřestění chřestýšů, které se rozléhalo ve volné krajině a první navázání kontaktů s tamními domorodci.

Poprvé projel Zdeněk Jurásek (50) Route 66 v roce 1998 na kole Poprvé projel Zdeněk Jurásek (50) Route 66 v roce 1998 na kole | slávka červená

O "bezstarostné jízdě" vznikl první český celovečerní film

Protože některé úseky jen těžko hledal, silnice je na některých místech přerušena, vydal příručku pro podobné nadšence. Byla to vůbec první česky psaná kniha o této silnici. Před pěti lety Zdeněk založil českou asociaci  R66 a stal se jejím prezidentem. „Silnici a lidem žijícím okolo ní jsem propadl. Projel jsem ji už 16 krát. Nadšenců z Česka a Slovenska neustále přibývá. Každý rok tam jezdím s milovníky historických aut a s motorkáři. Nejstaršímu bylo 75 let. U většiny platí – jedu si splnit sen,“ přiblížil Jurásek. O fenomenu „bezstarostné americké jízdy“ natočili Zlínští i celovečerní film, který má velký ohlas. Hlavními hrdniny jsou česko-slovenští motorkáři a lidé, žijící u silnice. Z ceny byl Zdeněk paf.  Na festivalu měl dokonce vyměřen čas, kdy referoval, jak se „rouťácké“ hnutí šíří ve střední Evropě. Má smělé plány. "Chtěl bych vybudovat muzeum R 66," svěřil se Blesk CZ.

Route 66

Byla od roku 1926 původní interstátní cestou v Americkém dálničním systému. Vedla z Chicaga (Illinois), přes Missouri, Kansas, Oklahomu, Texas, Nové Mexiko, Arizonu, a Kalifornii, kde v Los Angeles končila. U.S. Route 66 měřila celkem 3,940 km (2,448 mil). V roce 1985 byla nahrazena

soustavou dálnic. Od 90. let  minulého století je z ní  díky nadšencům turistická atrakce „Historic Route 66“. Jejím srdcem je město Kingman v Arizoně, kde je muzeum.

Zobrazit celou diskusi