Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Rekordně drahý benzin: Mnohde přes 40 Kč!

Někteří Češi při pohledu na ceny u benzínek už raději nechávají svá auta před domem a jezdí hromadnou dopravou.
Někteří Češi při pohledu na ceny u benzínek už raději nechávají svá auta před domem a jezdí hromadnou dopravou.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: puk, lmk, ČTK - 
24. srpna 2012
05:32

Plná nádrž našeho plechového miláčka stojí den ode dne víc. Ceny pohonných hmot jsou totiž nejvyšší v historii. Kvůli drahé ropě tak mnohde cena Naturalu 95 přesáhla magickou čtyřicítku.

Někteří Češi už raději nechávají svá auta před domem a jezdí hromadnou dopravou. Ceny se totiž kvůli drahé ropě vyšplhaly o desítky haléřů výš. Průměrná cena Naturalu 95 ve středu vůbec poprvé přesáhla 38 korun za litr, a to až na 38,04 Kč. Nafta podražila na rekordních 37,04 Kč. Nejhůř jsou na tom řidiči v české metropoli, kde natankujete litr Naturalu 95 za 38,79 koruny a litr nafty za 37,95 Kč. Naopak nejlevněji je v Ústeckém kraji.

Za cenu ropy může podle analytiků napětí na Blízkém východě a optimismus na finančních trzích. A vypadá to, že může být ještě hůř. Vrcholí turistická sezona, a tak lze očekávat, že až do poloviny září mohou ceny jít ještě o pár desítek haléřů výš. Pak by mohly lehce klesnout. I když mnohde na stojanech už cena benzinu překonala 40 Kč, průměrná cena se podle analytiků přes tuto hranici v dohledné době nevyšplhá. „V dlouhodobém horizontu to ale vyloučit nelze,“ uvedl analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

Pohonné hmoty k 22.8.2012 v korunách za litr Pohonné hmoty k 22.8.2012 v korunách za litr | CCS, ČTK

jerry39 ( 24. srpna 2012 12:46 )

Konečně aspon bude jezdit meně aut.

gustafucikova ( 24. srpna 2012 11:51 )

Chce to jediné. Nechte pár dní auta stát a jezděte veřejnou dopravou. Vy všichni co nadáváte, ale jezdíte autem, jste pohodlní a nic nezmůžeme, dokud se benzín a nafta budou kupovat. Asi bychom koukali, jak by to najednou šlo, když by za týden klesla spotřeba a výtoč třeba o padesát %...stát i majitelé rafinerií a pump by jen louskali zadkem strachy, v čele s Kalousem

Zobrazit celou diskusi