Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Balony se vznesly u vrcholu Velké Javořiny: Blesk byl u toho!

Autor: Slávka Červená, lmk - 
19. srpna 2012
18:28

Nebe nad Slováckem a Slovenskem patřilo uplynulé čtyři dny vzduchoplavcům. Na festivalu Lety bez hranic se vznášelo denně 20 balonů. Unikátní byl přelet česko-slovenské hranice z Velké Javořiny.

Na Velké Javořině (970 m n.m) v Bílých Karpatech se od nepaměti setkávali Češi a Slováci. Místo proto zvolili i čeští a slovenští balonáři. Barevné obry nafukovali 50 metrů od hraniční čáry.

„Počasí na otevřeném vrcholu je nevyzpytatelné. Vítr byl příznivý jediný den,“ řekl pilot Libor Staňa (39). Moravsko-slovenská posádka, ve které byl i Blesk, se vznesla v 7.07 hod. Za osm minut, ve výšce 200 metrů na vrcholem, si připíjela šampaňským. Balon úspěšně přeletěl hranici, kterou tvoří hřeben pohoří. Po hodině letu přistála na louce za Starou Turou.

„Sám bych asi odvahu letět nenašel. Byl to adrenalin i duchovní zážitek,“ konstatoval Stanislav Svatik (50), starosta slovenských Selců, družební obce Břestek na Slovácku.

Právě v Břestku letos otevřel zkušený pilot Libor Staňa (39) první balonové centrum v Česku. Ve dřevěném srubu najde zázemí včetně ubytování 20 nadšenců pro tento sport. „Pro 80% zájemců létáme mimo Zlínský kraj. Rádi bychom je přilákali k nám, kde je co vidět. Hrad Buchlov, zámek Buchlovice, Velehrad a vůbec celé Slovácko,“ dodal Staňa.

Lety bez hranic uspořádal Balon klub Aerotechnik Kunovice. Zemi z ptačí perspektivy zhlédlo 250 lidí.

odetka.odetka ( 19. srpna 2012 21:58 )

Videla jsem je letet. Nadhera.

naidka ( 19. srpna 2012 18:50 )

Sláva, tady dali diskuzi! Můžem diskutovat o balónech! Akorát to má tu chybu, že o nich nic nevím.

Zobrazit celou diskusi