Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Blesk testoval český chléb: Nejlepší je z Hořovic, nejhorší z Michle!

Jednoznačně nejlepší chlép pochází z Hořovic.
Jednoznačně nejlepší chlép pochází z Hořovic.  (Autor: profimedia.cz, isifa.com, Blesk)
Autor: Veronika Pukačová, lmk - 
6. srpna 2012
05:52

Předci si chleba pekli poté, co přišli v neděli z kostela, a vydržel jim do příští neděle. Že je to dnes utopie a chleba se druhý den nedá ukousnout? Blesk to vyzkoušel!

Nakoupili jsme osm bochníků běžného konzumního chleba od různých výrobců v supermarketech i pekárnách. Skladovali jsme je v suchu a temnu zabalené v utěrkách a každý den je sledovali, ukrajovali a chutnali.

Hořovičtí to umějí

Výsledek? Absolutním vítězem se stal Hořovický chléb. I po sedmi dnech voněl a chutnal skvěle. Šéf hořovické pekárny Zdeněk Chvojka byl z výsledku testu potěšen. „Chléb, který byl vámi testován, je odrazem ještě přetrvávající poloruční výroby s dlouholetou recepturní tradicí,“ vysvětlil. Supermarketovou jedničkou se stala šumava z pekáren Delta. Krajíc byl do posledního dne měkký a chutný.

Zato některé chleby měly už druhý den střídku měkkou jen uprostřed a kůrka byla tvrdší. Jde o Michelský chléb, Třebenický chléb a chléb z Českého Brodu s názvem Prontík, který se pyšní tím, že je bez éček. Ale na vyhození byl už pátý den, chleba od Odkolku a z Michle bychom vyhodili čtvrtý den.

„Prosím vás, vždyť záruka na chleba je první den, to je jasné, že brzy tvrdne. Ten test je úplně nerelevantní, udělejte chemické rozbory,“ rozčilovala se žena z Michelských pekáren, která se ale nechtěla oficiálně vyjadřovat. „Pošlete oficiální žádost a my se vám vyjádříme,“ řekla pouze.

„V dnešní době, kdy pekárenské firmy zavážejí obchody čerstvým chlebem a pečivem až čtyřikrát denně a pečivo do domácností nakupujeme několikrát týdně, už není prioritou spotřebitelů dlouhá doba použitelnosti, ale čerstvost, a především cena,“ řekl Blesku manažer pro vztahy s veřejností United Bakeries Jaroslav Pomp. Společnost má pod sebou paradoxně Odkolek, který nedopadl dobře, a Delta pekárny, které skončily skvěle.

Výdrž: tři dny

„Veškerým konzervačním látkám, které prodlužují trvanlivost, se vyhýbáme, a proto uvádíme garanci chlebů 72 hodin,“ řekl Libor Šubrt z třebenické pekárny. Ten se navíc podivil, že zatímco oni prodávají svůj chléb za 29 korun za kilo, pražská pekárna si cenu nadsadila na 42,50 za kilo.

Sečteno podtrženo: Chleba by měl podle pekařského technologa Martina Hanuse vydržet alespoň tři dny, což většina testovaných chlebů splnila. To, že byly některé třetí den dobré jako po upečení a některé byly skvělé i po týdnu, je už věc druhá...

Zmrazené pečivo? Musí se označit!

Pekařské výrobky, které jsou v obchodech dopékány ze zmrazených polotovarů nebo prodávány po předchozím rozpečení hotového produktu, musí být od 1. srpna označeny. Zákazník musí poznat, jaký chléb je dopékaný a jaký opravdu čerstvý. Čerstvý je totiž jen ten chléb, který je v prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení.

Jak poznat a mít ten dobrý

- Supermarkety nás naučily nakupovat světlý chleba, čímž pekárny šetří energii. Lépe ale uděláte, když sáhnete po tom s tmavší kůrkou!

- Důležitý je i klenutý objem bochníku.

- Měl by příjemně typicky vonět.

- Na omak by měl být tužší, ale křupavý.

- Doma ho zabalte do plátěné čisté utěrky a dejte do chlebníku. Na igelit zapomeňte.

- Důležité je, zda vám chutná a jste s ním spokojeni. Podle toho se do svého oblíbeného pekařství vracejte.

Co éčka v chlebu?

Žádná závadná chemie není v chlebu pochopitelně povolená, ale nezávadná éčka se tam dostanou. Jde o éčka jako kyselina askorbová a zlepšující přípravky (emulgátory, rostlinné gumy). „Ty chlebu neškodí, naopak zvýrazňují chuť či vláčnost,“ popsal Blesku pekařský technolog Martin Hanus. Konzervační prostředky by do chleba přijít neměly, ale objevují se v toustových chlebech a baleném pečivu kvůli trvanlivosti.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

pacholek ( 6. srpna 2012 21:39 )

bome: můžu tě požádat o recept? Díky, na adr.Jokrman@seznam.cz

bome ( 6. srpna 2012 15:20 )

Ano , smazrejme mas pravdu, pod totoznym nazvem je samozrejme ukryto jine slozeni a to z duvodu ceny. Proto bojkotovat nakup techto hnoju, jezdit do nemecka a kupovat jen kvalitu. Jenze caska pitomost je nebetycna. Molo kdo si uvedomuje, ze kupovanim levnych sracek naprosto neusetri, protoze treba toho ceskeho arielu tam musi dat 2X tolik aby vypral, takze muze rovnou koupit ten drazsi prasek, na kterem jeste usetri.

bome ( 6. srpna 2012 15:09 )

Chleb, ktery vydrzi delsi dobu, se pece z kvasku(z toho se pekl drive a proto vydrzel), ne z drozdi, takze by ti kteri delali test meli take napsat, ktery chleb pouziva drozdi a ktery kvasek, protoze to muze byt pricinou jeho trvanlivost a ne zadne konzervanty.

bome ( 6. srpna 2012 15:05 )

No, smichat mouku s vodou kvasnice,kmin, cukr a sul, snad umi kazdy. Pak uz se vse dela samo, tedy vykynuti a pote peceni. Proc kupovat drahe hnoje, kdyz si totez muzu asi za 1.45h udelat sam a cerstve s tim, ze na tom aktivne makam asi 5min.

alumno ( 6. srpna 2012 14:49 )

Souhlasím, kvalita výrobků je tady opravdu otřesná - zkuste si někdy zajet do Německa a koupit si tam výrobek, na který jste zvyklí z ČR - ten prodávaný v Německu bude chutnat úplně jinak (a často bude na obalu i jiné složení), ačkoli se má jednat o stejný výrobek - a paradoxně bude ještě levnější než u nás. To samé platí třeba o pracích prášcích - např. Ariel koupený v Německu pere fantasticky a nádherně voní, že ani není třeba používat aviváž. Ariel koupený v Česku pere průměrně a skoro nevoní.

Zobrazit celou diskusi