Blesk testoval český chléb: Nejlepší je z Hořovic, nejhorší z Michle!
Předci si chleba pekli poté, co přišli v neděli z kostela, a vydržel jim do příští neděle. Že je to dnes utopie a chleba se druhý den nedá ukousnout? Blesk to vyzkoušel!
Nakoupili jsme osm bochníků běžného konzumního chleba od různých výrobců v supermarketech i pekárnách. Skladovali jsme je v suchu a temnu zabalené v utěrkách a každý den je sledovali, ukrajovali a chutnali.
Hořovičtí to umějí
Výsledek? Absolutním vítězem se stal Hořovický chléb. I po sedmi dnech voněl a chutnal skvěle. Šéf hořovické pekárny Zdeněk Chvojka byl z výsledku testu potěšen. „Chléb, který byl vámi testován, je odrazem ještě přetrvávající poloruční výroby s dlouholetou recepturní tradicí,“ vysvětlil. Supermarketovou jedničkou se stala šumava z pekáren Delta. Krajíc byl do posledního dne měkký a chutný.
Zato některé chleby měly už druhý den střídku měkkou jen uprostřed a kůrka byla tvrdší. Jde o Michelský chléb, Třebenický chléb a chléb z Českého Brodu s názvem Prontík, který se pyšní tím, že je bez éček. Ale na vyhození byl už pátý den, chleba od Odkolku a z Michle bychom vyhodili čtvrtý den.
„Prosím vás, vždyť záruka na chleba je první den, to je jasné, že brzy tvrdne. Ten test je úplně nerelevantní, udělejte chemické rozbory,“ rozčilovala se žena z Michelských pekáren, která se ale nechtěla oficiálně vyjadřovat. „Pošlete oficiální žádost a my se vám vyjádříme,“ řekla pouze.
„V dnešní době, kdy pekárenské firmy zavážejí obchody čerstvým chlebem a pečivem až čtyřikrát denně a pečivo do domácností nakupujeme několikrát týdně, už není prioritou spotřebitelů dlouhá doba použitelnosti, ale čerstvost, a především cena,“ řekl Blesku manažer pro vztahy s veřejností United Bakeries Jaroslav Pomp. Společnost má pod sebou paradoxně Odkolek, který nedopadl dobře, a Delta pekárny, které skončily skvěle.
Výdrž: tři dny
„Veškerým konzervačním látkám, které prodlužují trvanlivost, se vyhýbáme, a proto uvádíme garanci chlebů 72 hodin,“ řekl Libor Šubrt z třebenické pekárny. Ten se navíc podivil, že zatímco oni prodávají svůj chléb za 29 korun za kilo, pražská pekárna si cenu nadsadila na 42,50 za kilo.
Sečteno podtrženo: Chleba by měl podle pekařského technologa Martina Hanuse vydržet alespoň tři dny, což většina testovaných chlebů splnila. To, že byly některé třetí den dobré jako po upečení a některé byly skvělé i po týdnu, je už věc druhá...
Zmrazené pečivo? Musí se označit!
Pekařské výrobky, které jsou v obchodech dopékány ze zmrazených polotovarů nebo prodávány po předchozím rozpečení hotového produktu, musí být od 1. srpna označeny. Zákazník musí poznat, jaký chléb je dopékaný a jaký opravdu čerstvý. Čerstvý je totiž jen ten chléb, který je v prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení.
Jak poznat a mít ten dobrý
- Supermarkety nás naučily nakupovat světlý chleba, čímž pekárny šetří energii. Lépe ale uděláte, když sáhnete po tom s tmavší kůrkou!
- Důležitý je i klenutý objem bochníku.
- Měl by příjemně typicky vonět.
- Na omak by měl být tužší, ale křupavý.
- Doma ho zabalte do plátěné čisté utěrky a dejte do chlebníku. Na igelit zapomeňte.
- Důležité je, zda vám chutná a jste s ním spokojeni. Podle toho se do svého oblíbeného pekařství vracejte.
Co éčka v chlebu?
Žádná závadná chemie není v chlebu pochopitelně povolená, ale nezávadná éčka se tam dostanou. Jde o éčka jako kyselina askorbová a zlepšující přípravky (emulgátory, rostlinné gumy). „Ty chlebu neškodí, naopak zvýrazňují chuť či vláčnost,“ popsal Blesku pekařský technolog Martin Hanus. Konzervační prostředky by do chleba přijít neměly, ale objevují se v toustových chlebech a baleném pečivu kvůli trvanlivosti.
bome: můžu tě požádat o recept? Díky, na adr.Jokrman@seznam.cz