Návštěva masokombinátu u Prahy: Stejné maso mají pro Čechy i Němce...
Blesk nedávno srovnával kvalitu masných výrobků v Česku a Německu. Proti výsledkům, které hovořily pro německé produkty, se ozval řetězec Kaufland, který prodává zboží v obou zemích. Aby ukázal, že kvalita masa pro české zákazníky je stejná jako pro ty na západ od hranic, pozval reportéry Blesku do nejmodernějšího masokombinátu v Modleticích u Prahy.
Obří masokombinát zásobuje masem všechny hypermarkety této fi rmy v Česku a na Slovensku a také některé v Německu a patří mezi nejmodernější ve střední Evropě. Stojí na okraji Prahy u dálnice D1 v Modleticích.
„Umyjte si řádně ruce a strčte je do tohoto dezinfekčního přístroje,“ vybídl redaktora Blesku u vstupu do masokombinátu vedoucí provozu Vladimír Janda (46). Na hygienu tu totiž úzkostlivě dbají. Takže se dovnitř nedostanete bez speciálního obleku, síťky na vlasy, čepice a roušky přes ústa.
Teprve pak se otevírá turniket a můžete vstoupit. „Nakupujeme vepřové půlky, které váží 45 kg. Jsou ze 110kg prasat. To je hraniční váha. Těžší kusy už nebereme. Vepřové pochází od českých a i jiných evropských dodavatelů,“ popsal Janda. „Nejdříve odebereme vzorek masa a provedeme mikrobiologické testy. Naše laboratoř je jediná svého druhu u nás,“ pochlubil se Janda.
Když maso vyhovuje, může se zpracovat. „Vepřové i hovězí maso je dodáváno vždy čerstvé po porážce. Všechny linky jsou automatizované. Například řízky krájí robot, takže zaručujeme, že jsou všechny stejně velké,“ dodal Janda.
Na pult každého z hypermarketů se pak maso dostane nejdéle do 22 hodin. „Třeba ve čtvrtek v 7:15 hodin obdržíme objednávku z Ostravy. Maso je tam nejdéle druhý den v 5 hodin ráno,“ vysvětlil mluvčí Kauflandu Michael Šperl.
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.