Řeči o přirozených povzbuzujících účincích těchto nápojů jsou z hlediska množství čaje v nápoji jen fikce. V těchto produktech je ve skutečnosti jen minimum čaje, někdy i stonásobně méně, než by podle Romana Vaňka bylo třeba. Ale nic se neděje, může za to stát! Příslušná vyhláška totiž umožňuje výrobcům hrát na zákazníka levou…

Gurmán Roman Vaněk ve svém internetovém pořadu Peklo na talíři zjistil, že v jednom nápoji je dokonce jen 0,01 procenta čaje, tedy stokrát méně, než by mělo být! A jeho doporučení? Lepší je udělat si ledový čaj doma...

Měl by tam být gram

Roman Vaněk hodnotil několik náhodně vybraných ledových čajů. Výsledek? Katastrofa! A je přitom úplně jedno, jestli jde o neznámý produkt nebo o značkový čaj z reklamy!

A kolik čaje je vlastně v jeho ledové podobě potřeba? „Standardní doporučení říkají, že v deci čaje by měl být gram čajového extraktu, tedy usušených lístků. V praxi to znamená, že v láhvi či sklenici bychom měli mít alespoň jedno procento extraktu,“ vysvětlil čajový expert Ivo Moravec, který v Pekle na talíři hostoval.

Jen pětina sáčku

Ale žádný z nápojů, které měl Vaněk v ruce, toto kritérium nesplňoval. „Tady máme absolutního vítěze těchto sladkých šmakulád. Má jen 0,01 procenta. Abych to ukázal, to už mi nebere ani injekční stříkačka,“ rozčiloval se Vaněk. A Moravec s ním souhlasí. „Pro výrobu litru takového nápoje je tedy použita jen jedna pětina čajového sáčku, což je opravdu málo,“ reagoval.

Výzva hospodským

Vaněk má tedy jasno: Buď si budete kupovat takovéto náhražky, leckdy plné cukru, sladidel, konzervantů a barviv, nebo si uděláte svůj vlastní Ice Tea, který navíc stojí jen pár korun... „Doporučoval bych to také hospodským. Vždyť proč prodávat fl aštičky, když mohou udělat domácí nápoj. Jednak budou mít vyšší marži, za druhé prodají zákazníkovi něco dobrého,“ zakončil Vaněk.

Co na to inspekce? Je to v pohodě!

„Ledové čaje jsou jakožto nealkoholický nápoj regulovány vyhláškou 335 z roku 1997. Ta ale neuvádí, jaké množství čajového extraktu musí nápoj obsahovat, aby mohl nést označení ledový čaj. Z vyhlášky však vyplývá, že je- -li čaj tzv. zvýrazněnou složkou v názvu nápoje, musí být na obalu uvedeno jeho množství v balení.

Inspekce se při kontrole a případném ukládání sankcí řídí právě těmito normami. Jednoduše řečeno, ledový čaj musí obsahovat alespoň nějaké množství čajového extraktu, požadavek na konkrétní minimální množství ale neexistuje,“ řekl Blesku mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Jak připravit dobrý domácí čaj

Na deci nápoje potřebujeme gram čaje. Pokud si tedy chceme připravit litrový džbánek, použijeme pět dvougramových sáčků. Vždy používáme čerstvou vodu, na černý čaj má mít 100 stupňů, v případě zelené a bílé varianty nápoje dvě minutky počkáme, aby vroucí voda zchladla na 80 stupňů.

Černý čaj louhujeme 3 až 5 minut, zelený a bílý 2 až 3 minuty, u bylinných a ovocných čajů necháme sáček ve vodě 5 až 15 minut. Když sáček vyndáme, okamžitě do nádoby n a sypeme led a přidáme dle chuti cukr či med a citron. Lahodný nápoj je hotov za pár minut. A vzhledem k tomu, že sáček dobrého čaje stojí kolem dvou korun, zaplatíme za litr 10 kaček...

Jak dopadly tři náhodně vybrané nápoje

Fotogalerie
3 fotografie