Nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili a byli v pohodě. A právě teď na jaře bychom si měli organismus hýčkat čerstvými a netučnými potravinami. Jak na to?
Zelenina na prvním místě
Pevné místo v našem jídelníčku by měla mít zelenina, která bohatstvím cenných látek dokáže pozitivně ovlivňovat náladu. „K »veselým« druhům
zeleniny patří zejména brokolice, celer, rajčata, červená řepa, kedlubny, špenát, mrkev a kapusta. Vyplatí se také používat co nejvíce cibuli a česnek,“ radí Jarmila Mandžuková ze serveru receptnazdravi.cz a specialistka na zdravý životní styl. Například zelí působí jako spolehlivý krotitel stresu, a ještě obsahuje vitaminy A, C, E a beta karoten.Ovoce, které rozveselí
O ovoci se říká, že v sobě nahromadilo hodně slunce, a proto navozuje optimistickou náladu. „Borůvky, ananas, meruňky a broskve díky cenným látkám harmonizují psychiku, osvěžují, navozují dobrou náladu a odstraňují únavu,“ vysvětluje Mandžuková.
Podle ní se dokonce banánům někdy říká »žlutý dodavatel štěstí«. Dokáží stimulovat tvorbu tzv. hormonu štěstí, který navozuje uvolnění a napomáhá překonat únavu po déletrvající zátěži. Spokojenost, klid a pocity štěstí vám navodí i sušené ovoce. Zlepšuje náladu, zbavuje nervozity, podporuje čilost a pomáhá při únavě.
Radost na talíři
Mořské ryby, kuřecí a krůtí maso jsou zdrojem bílkovin bohatých na důležité látky. Jde hlavně o nezbytné aminokyseliny, které mají pozitivní vliv na naši náladu a rychlost duševních reakcí. Také jogurt a ostatní mléčné výrobky spouštějí okamžitě tvorbu tzv. hormonu štěstí. Ideální dávku radosti vám poskytne denně jeden jogurt nebo půl litru zakysaného nápoje. A víte, proč těstoviny vyvolávají pocit štěstí? Podle Jarmily Mandžuková obsahují hodně sacharidů, které ovlivňující naši náladu.Ořechy a luštěniny posílí nervy
Pravidelná konzumace luštěnin dokáže posílit nervy, dodat elán a energii a poskytnout duševní svěžest. „Ovesné vločky jsou účinnými regulátory našich emocí, pomáhají proti depresivním náladám, působí jako sedativum, uklidňují při přepracování, léčí neurózy a nervové slabosti,“ vyjmenovává Mandžuková. Podle ní i všechny ořechy, mandle a různá semínka působí jako uklidňující prostředky, které mají pozitivní vliv na naši psychiku a zlepšují kvalitu spánku.
Oslaďte si život
Již po staletí se med používá jako přírodní sedativum vyvolávající uvolnění. Zklidňující účinky se dostaví během několika minut, účinné látky stimulují tvorbu tzv. hormonu štěstí, který tlumí aktivitu mozku a navozuje uvolnění. Čokoláda rychle zvýší hladinu krevního cukru v krvi a dodá potřebnou energii. Na lidský organismus má stimulující a povzbuzující účinky a vyvolává příjemné pocity z báječné chuti. Díky požitku z čokolády se do organismu uvolňují látky, které mají pozitivní vliv na náladu a pocity štěstí.Potraviny od A do Z pro dobrou náladu i zdraví
Ananas - podporuje trávení a je vhodný pro hubnutí
Banán – ideální pro zdravý spánek, uklidňuje nervy
Borůvky – snižují cholesterol, dobré pro zrak
Brokolice – bohatá na vlákninu, betakaroten, vitamíny C a E, kyselinu listovou, minerály
Broskve – jsou vhodné při snižování denní spotřeby kalorií
Celer – snižuje hladinu krevního cukru, působí jako afrodiziakum
Cibule – vhodná při potížích zažívání, snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech hltanu
Červená řepa – podporuje imunitu, regeneruje organismus
Česnek – nahrazuje antibiotika, posiluje organismus, prospívá srdci
Čokoláda – dodává energii, má stimulující a povzbuzující účinky
Jogurt – podporuje trávení
Kapusta – snižuje cholesterol, zvyšuje imunitu
Kedlubna – obsahuje vitamin B1, vitamin B2, vitamin C a minerály
Kuřecí maso – je vhodné k redukcí váhy
Krůtí maso - ideální při dietě, obsahuje minimum tuku
Luštěniny – jsou zdrojem bílkovina obsahují vitamin B
Mandle – obsahují hořčík, který příznivě působí na vlasy, nehty a pleť
Med – uvolňuje, zklidňuje a stimuluje hormon štěstí
Meruňky – obsahují vitamin A a draslík
Mořské ryby – jsou zdrojem esenciálních zdravých mastných kyselin, vitaminu D a minerálních látek
Mrkev – obsahuje vlákninu, betakaroten
Ořechy – jsou nejcennějším pramenem koncentrované bílkoviny a zdravých tuků
Ovesné vločky – obsahují lezce rozpustnou vlákninu, působí dobře na nervy
Rajčata – jsou účinným bojovníkem proti rakovině prostaty a děložního čípku
Semínka - jsou zdrojem omega3 mastných kyselin, které působí mimo jiné prosti stresu
Sušené ovoce – meruňky jsou bohaté na hořčík, fíky mají dost vápníku a švestky vlákninu
Špenát – je zásobárnou vitaminu, který chrání zrak a sliznice v těle
Těstoviny – obsahují sacharidy, které ovlivňují dobrou náladu
Zakysaný nápoj – je zdrojem vápníku a působí dobře na zažívání
Zelí – obsahuje vitamin C, zvyšuje odolnost proti stresu
Desatero proti jarní únavě:
1. Vstávejte o 10 minut dřív a dejte si vlažnou sprchu. Ta vás probere a nastartuje.
2. Snídejte! Nahraďte bílé pečivo celozrnným a cereáliemi s vysokým obsahem vlákniny.
3. Podpořte zesláblý organismus vhodnými ovocem a zeleninou
4. Pokud denně zkonzumujete 300 – 500 g ovoce a zeleniny a omezíte živočišnou stravu, budete se cítit lépe.
5. Pijte obyčejnou vodu, bylinné čaje a zeleninové šťávy. Také omezte konzumaci alkoholu, prospějete svým játrům.
6. Hýbejte se a sportujte, abyste zredukovali tukové »zimní« zásoby.
7. Zkuste chodit do práce pěšky, vyjděte do patra po schodech. Nevynechejte žádnou příležitost k pohybu.
8. Posilte střevní mikroflóru. Jezte zakysané výrobky.
9. Snažte se jít spát brzo. V ložnici nepracujte ani se nedívejte na televizi.
10. Pokud máte čas a peníze, zařiďte si detoxikační kúru v salonu krásy nebo v lázních.