Nežijeme proto, abychom jedli, ale jíme proto, abychom žili a byli v pohodě. A právě teď na jaře bychom si měli organismus hýčkat čerstvými a netučnými potravinami. Jak na to?
Zelenina na prvním místě
Pevné místo v našem jídelníčku by měla mít zelenina, která bohatstvím cenných látek dokáže pozitivně ovlivňovat náladu. „K »veselým« druhům
Ovoce, které rozveselí
O ovoci se říká, že v sobě nahromadilo hodně slunce, a proto navozuje optimistickou náladu. „Borůvky, ananas, meruňky a broskve díky cenným látkám harmonizují psychiku, osvěžují, navozují dobrou náladu a odstraňují únavu,“ vysvětluje Mandžuková.
Podle ní se dokonce banánům někdy říká »žlutý dodavatel štěstí«. Dokáží stimulovat tvorbu tzv. hormonu štěstí, který navozuje uvolnění a napomáhá překonat únavu po déletrvající zátěži. Spokojenost, klid a pocity štěstí vám navodí i sušené ovoce. Zlepšuje náladu, zbavuje nervozity, podporuje čilost a pomáhá při únavě.
Radost na talíři
Ořechy a luštěniny posílí nervy
Pravidelná konzumace luštěnin dokáže posílit nervy, dodat elán a energii a poskytnout duševní svěžest. „Ovesné vločky jsou účinnými regulátory našich emocí, pomáhají proti depresivním náladám, působí jako sedativum, uklidňují při přepracování, léčí neurózy a nervové slabosti,“ vyjmenovává Mandžuková. Podle ní i všechny ořechy, mandle a různá semínka působí jako uklidňující prostředky, které mají pozitivní vliv na naši psychiku a zlepšují kvalitu spánku.
Oslaďte si život
Potraviny od A do Z pro dobrou náladu i zdraví
Ananas - podporuje trávení a je vhodný pro hubnutí
Borůvky – snižují cholesterol, dobré pro zrak
Brokolice – bohatá na vlákninu, betakaroten, vitamíny C a E, kyselinu listovou, minerály
Broskve – jsou vhodné při snižování denní spotřeby kalorií
Celer – snižuje hladinu krevního cukru, působí jako afrodiziakum
Cibule – vhodná při potížích zažívání, snižuje krevní tlak, pomáhá při zánětech hltanu
Červená řepa – podporuje imunitu, regeneruje organismus
Čokoláda – dodává energii, má stimulující a povzbuzující účinky
Jogurt – podporuje trávení
Kapusta – snižuje cholesterol, zvyšuje imunitu
Kedlubna – obsahuje vitamin B1, vitamin B2, vitamin C a minerály
Kuřecí maso – je vhodné k redukcí váhy
Krůtí maso - ideální při dietě, obsahuje minimum tuku
Luštěniny – jsou zdrojem bílkovina obsahují vitamin B
Mandle – obsahují hořčík, který příznivě působí na vlasy, nehty a pleť
Med – uvolňuje, zklidňuje a stimuluje hormon štěstí
Meruňky – obsahují vitamin A a draslík
Mořské ryby – jsou zdrojem esenciálních zdravých mastných kyselin, vitaminu D a minerálních látek
Mrkev – obsahuje vlákninu, betakaroten
Ořechy – jsou nejcennějším pramenem koncentrované bílkoviny a zdravých tuků
Ovesné vločky – obsahují lezce rozpustnou vlákninu, působí dobře na nervy
Semínka - jsou zdrojem omega3 mastných kyselin, které působí mimo jiné prosti stresu
Sušené ovoce – meruňky jsou bohaté na hořčík, fíky mají dost vápníku a švestky vlákninu
Špenát – je zásobárnou vitaminu, který chrání zrak a sliznice v těle
Těstoviny – obsahují sacharidy, které ovlivňují dobrou náladu
Zakysaný nápoj – je zdrojem vápníku a působí dobře na zažívání
Zelí – obsahuje vitamin C, zvyšuje odolnost proti stresu
Desatero proti jarní únavě:
1. Vstávejte o 10 minut dřív a dejte si vlažnou sprchu. Ta vás probere a nastartuje.
2. Snídejte! Nahraďte bílé pečivo celozrnným a cereáliemi s vysokým obsahem vlákniny.
3. Podpořte zesláblý organismus vhodnými ovocem a zeleninou
5. Pijte obyčejnou vodu, bylinné čaje a zeleninové šťávy. Také omezte konzumaci alkoholu, prospějete svým játrům.
6. Hýbejte se a sportujte, abyste zredukovali tukové »zimní« zásoby.
7. Zkuste chodit do práce pěšky, vyjděte do patra po schodech. Nevynechejte žádnou příležitost k pohybu.
8. Posilte střevní mikroflóru. Jezte zakysané výrobky.
9. Snažte se jít spát brzo. V ložnici nepracujte ani se nedívejte na televizi.
10. Pokud máte čas a peníze, zařiďte si detoxikační kúru v salonu krásy nebo v lázních.